Yapı Kayıt Belgesi Parası m2 Hesabı Nasıl Yapılır

Yapı Kayıt Belgesi Parası Metre Kare Hesabı Nasıl Yapılır ?
Öncelikle yapı kayıt belgesi ne demektir ? Yapı kayıt belgesi nasıl alınır ? ile ilgili yazılarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Yapı Kayıt Belgesi Tutarı m² Hesabı Üzerinden mi Hesaplanmalı ?
Malumunuz yapı kayıt belgesi başvurularında, başvuru formunun bizden istediği değerleri (toplam yapı alanları, konut alanı, ticari alan vs vs. ) girmek zorundayız. Ancak karşımıza çıkan hesap tablosunda, toplam yapı kayıt bedeli, konut başına düşen tutar ve ticari başına düşen tutar olmak üzere 3 detay veriyor. Örneğin 70 metre kare dairesi olan bir vatandaş ile 150 metre kare dairesi olan bir vatandaş aynı parayı ödüyor. Doğru hesap bu mudur ? yoksa metre kare üzerinden yapılan hesap mıdır ?
Mesela bir örnek verelim ! 2 kat ticari dükkan düşünün ve bunların her biri 100 m² olsun. Ancak 1. kattaki dükkan 2 bağımsız bölüm yani 2 ayrı 50 metre karelik dükkanlara sahip. Dolayısıyla yap kayıt belgesi başvuru formuna ticari bağımsız bölüm sayısı 3 girmek zorundayız. 1. katta 50 metre karelik 2 dükkan, 2. katta tek dükkan 100 metre kare. Hesaplama yaptığımızda karşıma çıkan sonuç dükkan başına düşen tutar örnek olarak. 4.772,14 lira. Ancak, 2 katta ayrı ayrı 100 metre kare ? Yani bir vatandaş 9.544,28 lira öderken, diğeri 4.772,14 lira ödüyor. Peki başvuruyu 2 bağımsız bölüm üzerinden yaparsak ! kat başına, yani dükkan başına düşen tutar 7.158,22 tl oluyor. Bu sefer 2 vatandaş da aynı rakamı ödüyor.
Yapı Kayıt Belgesi Tutarı Metre Kare Üzerinden Nasıl Yapılır ?
Örnek Olarak Aşağıda bir tablo hazırladık. Kısaca mantık;
Konut Başına Düşen Tutar (X) Konut Sayısı (Bağımsız Bölüm Sayısı) (/) Toplam Konut Metre Karesi (=) Metre Kare Birim Fiyatı
Ticari Başına Düşen Tutar (X) Ticari Sayısı (Bağımsız Bölüm Sayısı) (/) Toplam Ticari Metre Karesi (=) Metre Kare Birim Fiyatı
