Dış Cephede Kullanılan Cam Modelleri

10.01.2019
Dış Cephede Kullanılan Cam Modelleri

Günümüzde cam, inşaat endüstrisinde pencereler, kapılar, cepheler, iç bölmeler, korkuluklar, merdiven korkulukları, korkuluklar vb. Alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. İnşaat sektöründe kullanılan gözlük çeşitleri:

Piyasada Bulunan Normal veya Düz Cam Çeşitleri:

1- Şeffaf Cam:

Şeffaf ve şeffaf tavlanmış camdır. Şeffaf cam genellikle doğal yeşilimsi bir renk tonuna sahiptir. Kapılarda, pencerelerde, güneş uygulamalarında, raflarda vb. Kullanılır. Ayrıca diğer cam türlerine daha fazla işlem yapmak için kullanılır.

2- Renkli Cam:

Gövde renkli cam, renklendirme ve güneş radyasyonu emilim özellikleri için erimiş renklendiricilerin ilave edildiği yüzdürme camdır. Bu cam türü enerji tasarrufu sağlar, binalara ısı girişini azaltır ve çarpıcı bir görsel efekt verir.

3- Desenli Cam veya Dokulu Cam:

Işığı yaymak ve dışardan görüşü engellemek için camın bir yüzünde dokular veya desenler bulunan dekoratif ve yarı saydam bir camdır.

4- Kablolu Cam:

Tel örgü, kırılmaya ve gerilmeye karşı kırılmaya karşı korunmak için camın içine gömülür. Kablolu cam düşük maliyetli yangına dayanıklı cam olduğundan, dumanın ve alevin zararlı etkilerine karşı koruma sağlamak için kullanılır.

4- Ekstra Şeffaf Cam:

Ekstra şeffaf cam, demir gibi yabancı maddeler içermeyen yüksek kaliteli bir camdır. Takıların, saatlerin, kristal eşyaların, ince kumaşların ve sanat eşyalarının ve benzerlerinin sergilendiği salonda pırıl pırıl bir ekran için masa üstü yapmak için kullanılır.

Piyasada Bulunan Yüksek Performanslı Cam Çeşitleri:

1- Güneş Kontrol Camı:

Güneş kontrol camı, binadaki ısıyı daha az miktarda aktaran ve ayrıca giren ışığın parlamasını azaltmaya yardımcı olan özel bir oksit kaplı camdır.

2- Düşük E Cam:

Yaygın olarak düşük e cam olarak bilinen düşük emisyonlu cam, mükemmel ısı yalıtım özelliklerine sahiptir. Odaya yalnızca görünür ışığın girmesine izin verir ve böylece UV ve kızılötesi ışınlardan koruma sağlar.

3- Güneş Kontrol – Düşük E Cam:

Doğrudan güneş ışığına temas eden cephelerde, iç kısımdaki sıcaklığı hapsedecekleri için iç mekanların aşırı ısınmasına neden olacakları için sadece düşük e cam kullanılamaz. Bu durumda, güneş ışığını engelleyen ve ısı yalıtımı sağlayan güneş kontrol camı kullanılır.

Piyasada Bulunan İşlenmiş Cam Çeşitleri:

1- Lamine Cam:

Aynı zamanda ısıya dayanıklı cam veya ses geçirmez cam veya kurşun geçirmez cam veya yalıtım camı veya güvenlik camı olarak da bilinir. Lamine cam, iki veya daha fazla cam tabakası arasına bir polivinil bütil tabakasının sandviçlenmesiyle yapılır. Lamine cam, günışığı camlarında ve otomobil ön camlarında kullanılır. Dış perde duvarlarında ve pencerelerinde, korkuluklarda, korkuluklarda vb. Kullanılır.

2- Temperli Cam veya Sertleştirilmiş Cam:

Sertleştirilmiş cam, temperli cam olarak da bilinir. Tek bir sıcaklığa ısıtılan ve mukavemeti arttırmak için hızla soğutulan güçlü bir camdır. Normal cam eşdeğer kalınlığındaki camdan daha güçlü olduğundan emniyet ve dayanıklılık için kullanılır. Temperli cam, rüzgar, kar veya termal yüklerin aşıldığı ticari uygulamalarda kullanılır. Yürüyen merdiven yan panelleri, korkuluklar, korkuluklar, merdiven korkuluklar ve spor komplekslerinin, tatil yerlerinin ve havaalanlarının vs. görüntüleme bölümlerinde kullanılır.

3- Isıya Dayanıklı Cam:

Isıyla güçlendirilmiş cam veya ısıl işlem görmüş cam, dayanıklılık ve güvenlik nedeniyle ısıl işlemle işlenir. Mekanik mukavemeti normal tavlanmış camın iki katı ve tamamen temperli camın yarısıdır.

4- Yansıtıcı Cam veya Ayna Camı:

Ayna camı olarak da adlandırılan yansıtıcı cam, gündüz koşullarında binaların dışına binalara dıştan görünüm ve geniş renk paletleri gibi bir ayna verir.

5- Yalıtımlı Cam Üniteleri:

Yalıtımlı cam ünite, kuru hava ile doldurulmuş boşluklarla ayrılmış iki veya daha fazla camdan oluşan prefabrik bir ünitedir. Mükemmel ısı ve ses yalıtımı özellikleri sağlarlar. Yalıtımlı cam üniteler ofis binalarında, hastanelerde, otellerde, evlerde ve ısıtma veya soğutma ihtiyacı yüksek binalarda kullanılır.

6- Seramik Baskılı Cam:

Seramik baskılı cam veya seramik frit cam, aynı zamanda bir serigraf gibi göründüğü için serigrafi cam olarak da bilinir. Gizlenmiş veya arka planı gizlemek için camın bir kısmını veya tamamını maskelemek önemli olduğunda seramik baskılı cam kullanılır.

7- Lake Cam:

Ayrıca arka boyalı cam (BPG) olarak da bilinen lake cam, camın arka yüzeyinin yüksek kalitede boya ile boyanması ile elde edilir. Genellikle, her zaman boyalı olmayan ön yüzeyden izlenirler. Arka boyalı cam, mimari yapılarda, çağdaş dolaplarda, mobilyalarda, mutfak tezgahlarında, backsplash’lerde, sinemalarda, otellerde, restoranlarda vb.

8- Buzlu Cam:

Buzlu cam, yüzdürme camdaki saydam yüzey yerine saydam veya karanlık bir yüzeye sahiptir. Camın bir yüzeyi oyulmuştur ve içinden ışık yayılımının meydana geldiği sert bir yüzeye sahiptir. Buzlu cam, duş kabinleri, konferans salonları, ofis bölmeleri, pencerelerin ve yatak odalarının kapıları, giyinme odaları vb. Gibi mahremiyetin gerekli olduğu dekoratif bir cam olarak kullanılır.

Ana Kurucuya (Silika) Dayalı Cam Çeşitleri:

1- Sodalı Kireç Camı:

Soda kireç camı ayrıca bir silika, kireç, soda ve alümin karışımının füzyonundan elde edilen soda külü, soda kumu, ticari cam veya yumuşak cam olarak da bilinir. Kapıların, camların camlanmasında ve normal cam eşyaların yapımında yaygın olarak kullanılır.

2- Potas Kireç Camı:

Aynı zamanda sert cam veya Bohemian cam olarak da bilinir. Potas kireç camı, soda yerine, soda ile değiştirilirse, soda kireç camına benzer.

3- Potas Kurşun Cam:

Ayrıca çakmaktaşı veya kurşun cam olarak da bilinir. Bir silika, kurşun ve potas karışımı füzyonundan elde edilir. Kurşun cam yüksek kaliteli cam eşyalar, kesilmiş camlar, ampuller, lensler ve prizmalar için kullanılır.

4- Borosilikat Camı:

Borosilikat cam ayrıca Pyrex cam olarak da bilinir. Silika, boraks, kireç ve feldispatın birleşmesinden elde edilir. Borosilikat cam, yüksek sıcaklıklara dayanabildiği için laboratuar ekipmanları ve pişirme malzemesi yapmak için kullanılır.

5- Ortak Cam:

Şişe camı olarak da bilinen ortak cam, sodyum silikat, silikat, kalsiyum silikat gibi ucuz hammaddelerden hazırlanır. Yeşil, kahverengi veya sarı renkli olabilir. Genel cam, çoğunlukla ev ve ilaç şişeleri imalatında kullanılır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.