Gece Kondular ve Yaşam Alanları 2

GECE KONDU’lar da yaşam sabahın erken saatlerinde başlar Fabrikaya sabah vardiyasına yetişmeye çalışanlar yola koyulurlar. Evlerin Hanımları erkenden ev işlerine bakmak çocukları Okullarına göndermekle günlerine devam ederlerdi.
Önceleri 2 oda 1 sofa ile başlayan yerleşim çocuklar büyüdükçe +1 oda eklemeyle çoĞalmaktaydı GECE KONDU hayatının kendi içinde felsefesi bir tarzı oluşmuştu. Kuralları olan yeni bir toplum hayatı başlamıştı. Mahalleler -Karadenizli, muhacir, doğulu gibi birbirlerini tanıyan eş dost ile oluşan yan yana evlerden oluşuyordu. Memleketlerinden göç eden insanların birbirlerine yakınlaşması anlaşmaları gayet doğaldı.
Devlet tarafından bakarsanız yerleşmelere ses çıkarmayan insanların iş gücünden yararlanmaya çalışan kalkınma öncelikli bir devlet görüşü hakimdi, tek parti iktidarı -CHP- yılları da denir. Yaklaşan 2.Cihan harbine kadar Türkiye Sanayileşmede ilerleyecek GECE KONDU mahalleleri gittikçe büyüyecek ve tabi ki Şehirleşmede çarpık ve düzensizlik Günümüze kadar gelen İmar ve Mülkiyet sorunlarının başlıca nedenlerinden olacaktır.
Zamanla Hazine ve şahıslara Ait Arazilerde İmar ve planlamadan uzak kökleşen bir yaşam sürdürmeye başlamaları yerleştikleri alanlarda Hak Sahibi olmaları çıkan Tapu ve Kadastro yasaları ile içinden çıkılmaz sorunları da beraberinde getirmekteydi. Başta muhdesat , zilliyetlik , imar ve ihya gibi kavramların zorunlu olarak Hukuken oluşmasına neden olmuştur. Günümüz Türkiye’sinde halen süren Arazi , Toprak ve mülkiyet davalarının Hazine , şahıs , kurum ve kuruluşlar ile süren itilaflar devam etmektedir.
NOT-Bir sonraki yazım: BÖLÜM-3: Vatandaşlık Hakları olacaktır.
Sevgi, sağlık ve hayallerinizin gerçekleşmesi dileğimle.
Rafet AKÇAY