Koordinatlı ve Lokal Ölçüm Nedir

Haritacılık çok geniş alanlarda farklı yöntemler ile icra edilebilir. Belirli bir koordinat sistemi veya lokal koordinat sistemi ile ölçüm yapılabilir. Bu şekilde arazi verileri alınabilir. Konumuz olarak Koordinatlı sistem ve lokal sistem nedir başlıklarını biraz açalım.
Koordinatlı ölçme(ölçüm) nedir ?
Dünya ülkelerinin kullanmış olduğu bir çok koordinat sistemi vardır. Nad sisteminden tutun Pulkova’ya kadar yüzlerce… Türkiye’de kullandığımız koordinat sistemi, 2000 öncesi ED50, 2000 sonrası ise ITRF96(gps) olarak devam etmekte. Dik koordinat sistemi yani X,Y,Z değerleri girilerek yapılan ölçümler koordinatlı ölçüm olarak adlandırılır. Ortak kullanılan bu koordinat sistemi bütün verilerin bir arada toplanmasını sağlar.
Örnek: Arazide ITRF96 koordinat sistemi ile yapılan bir ölçüm verisi, belediyeler vb. bir çok kuruluş ile aynı koordinat sistemine sahip olduğu için veri anlamında bir önem ifade edecektir.
Lokal ölçme(ölçüm) nedir ?
Koordinat sistemini siz belirlersiniz, kendi içinde yine X,Y,Z sistemi ile ölçüm yaparsınız. Araziden alınan verileri kendi içinde değerlendirebilirsiniz. Genellikle günümüzde kübaj ölçümleri lokal olarak yapılmaktadır. Çünkü kübaj ölçümü yapılacak bölge, kendi içinde bir öneme sahiptir. Ya da bir dış cephe rölövesini lokal olarak ölçebilirsiniz. Aynı şekilde rölöve kendi içinde bir öneme sahiptir. Yapmış olduğunuz lokal ölçümü gerektiği durumlarda, çıkış noktaları sabit ise, ITRF96 veya başka bir koordinat sistemine bağlayabilirsiniz.
Güzel bir yazı elinize sağlık