Saten Alçı Nasıl Yapılır

13.02.2019
Saten Alçı Nasıl Yapılır

Saten Alçı Nasıl Yapılır ?

Sıva işleri çoğu insanın uzmanlara bırakmayı tercih ettiği bir iştir. Ancak, yinede yapabileceğinizi düşünüyorsanız ve yavaş, metodik ve düzenli bir şekilde nasıl çalışacağınızı biliyorsanız. Bu anlatımımız sizin için faydalı olacaktır.

Her şeyden önce, iş için doğru araçları ve malzemeleri almanız gerekir. Aşağıda eldeki işe hazırlanmak için nelerin gerektiği ile ilgili bir listesi bulunmaktadır.

Toz maskesi, bant, bıçak, alçı malası, PVA yapıştırıcı, 2 kova, karıştırıcı çubuk, su ve bir kaç bez parçası…

Saten Alçı Nasıl Uygulanır ?

1. Adım:  Hazırlık

Duvarlarınız üzerinde çalışmaya başlamadan önce, döşemelerinizi korumak ve daha sonra herhangi bir leke veya sıva döküntüleri toplamak için bir poşet döşeyin. Ardından, sıva yapmak istediğiniz alanın tozsuz ve temiz kalıntılar içermediğinden emin olmanız gerekir. Bu özellikle eski bir duvarı sıva yapıyorsanız önemlidir. Ayrıca bulabileceğiniz tüm delikleri ve çatlakları kapatmanız gerekir. Bunun için bant kullanabilirsiniz. 

Adım 2:  PVA’yı (tutkal) Duvarlara Uygulayın

Yapıştırma için PVA’nın kullanılması en doğru olanıdır ve daha sonra uygulayacağınız sıva tabakasının eşit şekilde kurumasını sağlar. PVA’yı 1: 4 oranında sulandırın ve bir parça PVA ve dört barda su ile karıştırın. PVA karışımını duvara rulo veya fırça ile sürün. PVA tutkalı biraz yapışkanlaştığı sürece ilk kat sıva düz bir şekilde uygulanabilir. En iyi sonucu elde etmek için, daima yapıştırıcı üreticisinin verdiği talimatları izleyin.

Adım 3:  Sıva Karışımı

Alçı poşetlerini açmadan önce toz maskesi taktığınızdan emin olun. Sıvayı, kalın muhallebi kıvamına gelinceye kadar hızlıca çırparak soğuk suya karıştırın. Topak olmamalıdır. Alçıyı her zaman su ile karıştırın.

4. Adım:  Alçı Uygulayın

Sıva yapılacak yüzeyin düzgünlük kontrolü yapıldıktan sonra sıva kalınlığı tespit edilir (maksimum 1.5cm kadar olmalıdır). Bu kalınlığa göre kullanılacak olan anolar, mastar boyunu küreselleşme ve mimarlık ve yüzey yüksekliğini aşmayacak aralıklarla yerleştirilir. Anolar arası düşey olarak doldurulur. Böylece mastar aralıkları belirlenmiş olur.

Hazırlanan harç sıva küreği üzerine konup ano kalınlığına göre yüzeye kürekle bastırılarak veya malayla atılarak yayılır. Diğer anolar arası bahsedilen işlem sırasına göre doldurulur. Alüminyum mastarlar anolara dayatılarak ve bastırılmadan mastarlanır. Harcın fazlası da sıyrılarak alınır. Bu işlemden sonra yüzeydeki harç, olduğu gibi bırakılır binalarda tesisat yalıtımı ve diğer ano aralıklarının dolgusuna geçilir. Harç ön prizini yapmaya başlamadan önce yüzey mala iyice pürüssüzleştiriniz.

Adım 5:  Yağsız ve Pürüzsüz

İlk kat sıva uygulandıktan sonra, sıvanın hafifçe kuruması için yaklaşık 20 dakika bekleyin. Daha sonra mala ile düzelterek topaklardan kurtulabilirsiniz. Duvarın alt ve üst kısmı gibi tüm köşeleri ve uçları da düzleştirmeniz gerekir. Bunlar genellikle düz sıva yapmak için zor alanlardır. Kenarları düzleştirmek için ıslak bir fırça kullanın.

Adım 6:  Kazıma

Bu adım isteğe bağlıdır, ancak bazı insanlar ikinci bir kat eklemeden önce yüzeyi çizmeyi tercih eder. Bu, ikinci katın düzgün bir şekilde yapışması için yapılır. Bunun içinde çeşitli malzemeler bulabilirsiniz.

Adım 7:  Son Rötuşlar

Alçı hafifçe kuruduktan sonra çalışmanızı parlatmanız gerekir. Bunu, bir tabanca kullanarak yüzeye su ekleyerek yaparsınız. Yüzeyi düzeltmek için sıvanın kenarlarına ve mala üzerine sürün. Bunu yaparken içe doğru vuruşlar kullanın. İş için, özellikle zor kenarlarda, ıslak bir fırça da kullanabilirsiniz. Alçı tamamen kuruduktan sonra pürüzlü kalan yerleri zımpara ile düzeltebilirsiniz.

Adım 8:  Boyama ve Duvar Kağıdı

Alçı tamamen kuruduğunda, boyanmaya veya duvar kağıdını yapıştırmaya hazırdır. 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.