statik proje nedir

16.01.2018
statik proje nedir

Statik Proje Nedir ?

Statik proje; Bir yapının veya bir elemanının belirli bir uyarmaya maruz kaldığında nasıl davrandığını öğrendiğimiz bir yöntem veya araçtır.Diğer bir deyişle, uygulanan yük koşulları altında bir yapıdaki iç kuvvetleri (eksenel kuvvet, kayma kuvveti, moment), gerilme, sapma vb. hareketlerin tespiti ve raporudur.

Kısaca en basit ifadeyle, Statik proje; Verilen bir yapının üzerine kurulu yükleri hatasız olarak tolere edip etmeyeceğini belirlemek anlamına gelir. “Test yükü” genellikle şartnameye göre belirlenir ve titreşim, rüzgar yükü, kar yükü, dinamik yük bileşenleri (köprülerde), su yükü (barajlar için) dahil araçların ağırlığını içerebilir.

Bilindiği üzere mimari proje yapıldıktan sonra , yani zemin işleri ve proje tamamlandıktan sonra bu proje inşaat mühendisine gönderilir ve yapının statik analizleri yapılması istenir.Ayrıca statik analizlerle ortaya çıkan stabilite problemleri ve kolon yerleşkesinin değiştirilmesi inşaat mühendisleri tarafından sağlanır. Statik proje binanın rijitliğinin ölçülmesi başka bir anlamda binanın yüklere karşı direncinin ölçülmesidir.

Statik proje çok önemli bir konudur.Binanın betonarme hesaplarının yanı sıra statik hesaplarının yapılması binaya tekil yükler altında ve hareketli yükler altında nasıl davrandığı hakkında bize bilgi verir.Betonarme projeye statik proje bittikten sonra başlanır.Çünkü yapıya gelecek yükler , hareketli yükler ,kren kuvvetleri ,krenleri fren yükleri statik proje sayesinde belirlenir ve yapının bu yükler altındaki direnci bu sayede bulunabilmektedir.

Statik projesi iyi olmayan bir sistem çökmeye maruz kalır.Statik proje deprem yüklerinin belirlenmesinde de büyük rol oynar ,bu yüzden çok dikkatli bir biçimde yapılmalıdır .Bina üzerine etkiyen tüm yükler statik projede ele alınmalıdır ve binanın rijitliği sağlanmalıdır. Aksi halde bir çok ölümcül sorun ortaya çıkacaktır

Statik Proje çizim programları hangileridir ?

Günümüzde statik proje hesapları cad yazılımları tarafından yapılmaktadır. Bu hesapların yapılabilmesi kullanılan programlardan bazıları şöyledir.

  • Sta4cad (türk yazılımıdır)
  • SAP2000
  • ETABS
  • Robot Structural Analysis Professional
  • staad.pro
  • Safe
  • RAM Structural System
  • Scia Engineer

Liste devam ediyor…

Ancak, yukarıdakilerin hepsini öğrenmeniz mümkün gözükmüyor. Tavsiyemiz Türk yazılımı sta4cad üzerinde çalışmanızdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.