Yeni Bina Çatlarmı

16.10.2019
Yeni Bina Çatlarmı

Yeni daire almak isteyen veya yeni dairede kiraya çıkmak isteyen bir çok insanın dikkat ettiğin konularında başında yapıdaki çatlaklar gelir.

Peki Binalardaki Çatlaklar Ne Kadar Önemli ? Çatlaklar Neden Olur ?

Binalarda bulacağınız en yaygın çatlaklar, özellikle büzülmeye eğilimli ve harekete çok hassas olan sıvalardaki kılcal çatlaklardır. Asıl sebep, yapının temel üzerine oturması ya da binadaki rutubet ve / veya sıcaklık değişiklikleriyle ilişkili hareketlerdir.

Fotoğrafta gösterildiği gibi genleşme derzlerinde meydana gelen çatlaklar, olması gerektiği yerde ve şekilde meydana gelir. 

Binalarda Çatlaklar Genelde 2 Farklı Şekilde Oluşur.

Büzülme Çatlakları

Yapı malzemeleri iyi oranda su içerir. Beton zemin, bodrum duvarları ve sıva başlangıçta yaklaşık 4.000 litre su içermektedir. Bu su çoğu binanın ömrünün ilk yılında buharlaşacaktır. Buharlaşması bu malzemelerin kuruması anlamına gelir. Bu olağan normal bir süreçtir. Ancak bu kuruma büzülme çatlakları denilen küçük çatlaklara neden olabilir.

Bu açıklıklar genellikle bodrum pencereleri altında ve kapıların üstünde oluşturulur. Bununla birlikte, bu çatlaklar, alçak alanlarda ve duvarların ortasında genleşme derzleri yapılmadığı takdirde de oluşabilir.

Yerin Altındaki Hareketlerden Kaynaklanan Çatlaklar

Yeni bir evin yapısı üzerinde görülebilen ikinci tip çatlaklar yer hareketinden kaynaklanmaktadır. Bu çatlaklar genellikle duvarlarda bulunur ve bina tamamlandıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkarlar.

Don oluşması, killi topraklar, bozuk zemin veya bölgesel yükler genellikle bu anormal çatlakların kaynağıdır. Zemin koşulları ve yapıda kullanılan malzemeler bu sorunu çözmek için önemlidir. Ancak tamamen çatlamasına engel olması imkansızdır. Bu çatlakların nerede olduğu ayrıca önemlidir.

Binalardaki Çatlaklar ve Deprem

Bina Çatlakları ve Çatlak Boyları

Bina çatlaklarını 3 kategoride tanımlayabiliriz.

Kategori 1: Küçük Çatlaklar kılcal çatlaklar dahil olmak üzere 1mm çatlakları içerir

Kategori 2: Orta Çatlaklar – 1 mm ila 5 mm arasında çatlaklar içerir.

Kategori 3: Büyük (Orta ila Ağır) – 5 mm ila 25 mm arasında çatlaklar içerir

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.