Suriyede İnşaat Sektörü

22.01.2019
751
A+
A-
Suriyede İnşaat Sektörü

Suriye’nin Yeniden Yapılaşması Türkiye’siz olmaz !

Malum, Suriye’de katil kan emici sermayenin adice, insafsızca katlettiği yüz binlerce insanın, yok edilen tarihin, moloz yığınına dönmüş şehirlerin ardından yeni bir yapılaşma süreci başlayacaktır. Bu yapılaşma süreci elbette bir çok ülke ve büyük sermayelerin katılımları ile olacaktır. Yani aynı tezgahın aktörleri yine yapılaşma sürecinde olacaklardır. Yok edilen tarih ise sadece tarihte kalacaktır.

Son gelişmelere göre inşaat sektörünün önümüzdeki süreçte Suriye’ye doğru yöneleceği kesin. Belli ki bir kaç yıl sonra Suriye’deki pasta bölünecek ve herkes kendine düşen payını alacak. Ardından Suriye yeniden inşa edilecek. Öyle ki Suriye şimdiden bütün inşa sürecini Rusya’ya teslim etmiş gibi görünüyor. Hatta yakın zamanda ” Suriye Planlama ve Uluslararası İşbirliği Kurumu Başkanı İmad Sabuni, Suriye-Rus hükümetler arası komisyonun toplantısında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde Rus şirketlerin Suriye’nin Tartus kentinde havalimanı ve aşı üretim fabrikası inşa edeceklerini belirtti.” ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yapıldı. Ancak sadece Rusya’nın karar verici olacağını düşünmek doğru değil.

Türk firmaları Suriye’nin inşa sürecinden payını alır mı ?

Kesinlikle büyük bir payın sahibi olacaktır. Hem Türkiye’nin sınır ülke olması, hem de Türk firmalarının inşaat sektöründe tecrübeli olmaları çok büyük iki etkendir. Ayrıca Türk inşaat malzemelerinin kullanılma ihtimali çok yüksektir. Söylediğimiz gibi, Türkiye’nin sınır ülke olması çok büyük bir avantajdır. Tabi burada Rusya Türkiye ilişkileri çok önemlidir. Bize göre önümüzdeki yıllarda google de “Suriye’de iş ilanları” diye aratılan kelime veya cümleler çok daha fazla olacaktır.

Suriye’deki inşa sürecinin her noktasında her bölgesinde Türkiye’nin bir kazancı olacaktır. Yüklenici firmalar kim olursa olsun malzeme tedariği muhakkak Türkiye’den karşılanacaktır. Bu doğrultuda, gelecekte Suriye, Türkiye için büyük bir pazar olacaktır.

Suriye’deki İnşaat Sektörünün Büyüklüğü Tahmin Edilemez Boyutta…

Savaş öncesi yaklaşık 22 milyon insanın yaşadığı Suriye’de, bugün bu sayısının fazlasıyla düşük olduğunu söyleyebiliriz. Sadece 3, 4 milyon insanın Türkiye’de olduğunu düşünürsek, bu sayının 16, 17 milyona düşmüş olması muhtemeldir. Savaştan etkilenmeyen Şam, Lazkiye, Hama gibi kentleri çıkarırsak, Suriye’nin geriye kalan tüm kentleri yapılaşma sürecine girecektir. Bu da milyonlarca yıkılmış yapının yenilenmesi demektir.

Suriye Ekonomisi Yeni Yapılaşmayı Karşılayabilir mi ?

Belki de en önemli soru bu ! Suriye ekonomisi inşaat sektörünü karşılayabilecek mi ? veya ne kadarını karşılayabilecek. Aslında bu da bölünmüş pastada kendilerine kalan yer altı kaynaklarının ne kadar olduğu ile ilgili bir konu. Sadece bu da değil. Yer altı kaynaklarını kullanabilecekleri bir düzen ortamı oluşacak mı ? Dışarıya satabilecekler mi ? En başta söylemiş olduğumuz gibi, “belli ki bir kaç yıl sonra” dedik. Artık 5 yıl mı, 10 yıl mı bilemeyiz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.