Ankraj Nasıl Yapılır

Kaya Ankrajları ve Toprak Ankrajları Nasıl Yapılır ?
Toprak veya Kaya Ankrajları genellikle delinmiş bir delikte oluklu çelik elemanlardan (çubuklar veya teller) oluşur. Çubuklar veya iplikler daha sonra gerilir. Bu, bir istinat yapısının hareketine direnmek için yanal veya dikey kuvvet sağlar. Ankrajlar genellikle kazı desteği veya kalıcı istinat duvarlarının bir parçası olarak veya temeller üzerindeki yukarı kaldırma kuvvetlerine direnmek için kullanılır. Toprak yamaçlarını ve duvarları stabilize etmek, barajları stabilize etmek ve keson tabanlarını sabitlemek için kaya ankrajları kullanmaktadır.
Toprak Ankraj
Toprak ankrajı, yamaçları tutmak ve tepeden aşağıya istinat duvarları inşa etmek için ekonomik bir tekniktir. Bu zemin takviye prosesi, yer çekimi duvarına benzer bir kompozit kütle oluşturmak için toprağa açılan ve toprağa dökülen çelik tendonlar kullanır. Püskürtme beton kaplama tipik olarak uygulanır. Ancak duvarlar için prefabrik paneller veya “yeşil” bitkisel hücreler gibi birçok mimari seçenek mevcuttur.
Bir toprak kuşak duvarı, dişli çelik çubukları eğimlere yerleştirerek veya duvar inşası yukarıdan aşağıya doğru ilerledikçe kesilerek var olan toprağın takviye edilmesi için bir stabilizasyon yöntemidir. Sabit bir toprak kütlesi oluşturmak için oluklu çubuklar monte edilir, katı bir duvarın inşasında ilk adım, çivileme süreci aşırı yükünü tutabilen tek bir toprak bloğu oluşturur. Toprak çivileme, itme sistemleri ve istinat duvarları oluşturmak için ekonomik bir araçtır. Çoğunlukla, çivileme, istinat sistemleri inşa etmenin diğer yollarından daha az yıkıcıdır.
Toprak çivi duvarları sadece gerginlikte değil, aynı zamanda bükme ve kesme kuvvetlerinde de çalışır. Genel olarak, işlem, gerilme yüklerini taşıma kabiliyeti sayesinde ortamın bağlanma mukavemetini arttırır. Yapılı bir yüz genellikle, tipik olarak çelik plakaların üzerinde dokunmuş örgü kullanılarak takviye edilmiş bir püskürtme beton kapağından yapılmış olan itme çubukları üzerinde gereklidir. Kalıcı duvarlar genellikle çivileme ile çivilenmiş bir yüz ile inşa edilir.
Ankraj Sıkıştırma Tekniği
Sıkıştırma Enjeksiyonu, yumuşak veya gevşek toprakların yoğunluğunu arttırmak için kontrollü yer değiştirmeyi kullanır. Genellikle yerleşim kontrolü, yapısal yeniden hizalama ve bataklıkların giderilmesi için kullanılır. Geliştirilecek bölge boyunca küçük çaplı (2 “- 4”) çelik muhafaza ilerletilir ve yerinden çıkmaya ve sıkıştırmaya ve etrafındaki topraklara yüksek basınçta sert harç benzeri bir harç enjekte edilir. Harç muhafazası çekildikçe pompalamaya devam edilir, birbirine bağlı harç ampullerinin daha büyük bir çapı (12 “- 18”) sütun oluşturur. Onlar oluşturduklarında, etraflarındaki toprağı yoğun olarak sıkıştırırlar. Sıkıştırma kazıkları, temeller için sürekli bir yapısal destek oluşturmak için aynı şekilde oluşturulabilir.
Nispeten küçük enjeksiyon basıncı portlarından ötürü, mevcut diğer inşaat programlarına müdahale edilmeksizin, bina kullanımında asgari bozulma ile kompaksiyon enjeksiyonu gerçekleştirilebilir.
Kimyasal Enjeksiyon
Kimyasal Enjeksiyon, bir permeasyon enjeksiyonudur. Yaygın olarak kullanılan çözelti harçları arasında akrilamidler, poliüretanlar, akrilatlar, epoksiler ve sodyum silikatlar bulunur. İki temel kimyasal enjeksiyon türü vardır: yapısal ve su kontrolü.
Yapısal kimyasal enjeksiyon, granüler topraklarda kullanıldığında, toprak parçacıkları arasındaki boşluklara nüfuz eder, parçacıkları birbirine bağlar ve toprağın taşıma kapasitesini arttırır.
Yapısal enjeksiyon aynı zamanda beton ve kayadaki çatlakları onarmak için de kullanılır. Çatlakların içine enjekte edildiğinde, çözelti şerbeti boşlukları güçlü bir yapıştırıcı ile doldurur, su geçirmez bir bağ oluşturur, bir kaya veya beton yapının bütünlüğünü onarır ve eklemleri ve kırıkları kapatmak için en az pahalı araçlar olabilir.
Su kontrolü kimyasal harç, granül toprakta veya kayada su hareketini durdurmak için sıklıkla kullanılır. Grout basınç altında enjekte edilir ve toprak parçacıkları arasındaki boşlukları doldurur. Bu, enjeksiyon noktasında su geçirmez bir kütle oluşturur. Enjeksiyon noktaları iyi tasarlanmış bir ızgara düzenine yerleştirildiğinde, bu kütleler sıvı geçişini önleyen bir yeraltı perdesi oluşturmak için birbirine bağlanır.
Su kontrolü kimyasal enjeksiyonları aynı zamanda madenler, tüneller, yeraltı depoları, asansör şaftları ve yeraltı boruları ve borularının etrafındaki sızıntıları durdurmak için ekonomik bir araç olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Delikler delinir ve akış yolları boyunca şantiye enjekte edilir, akış yolları kapatılır ve bunların içinden su akışı önlenir. Çalışma, erişim kısıtlamalarına bağlı olarak, bir yapının iç veya dışından yapılabilir.