Asbest Nedir Zararları Nelerdir

27.11.2019
Asbest Nedir Zararları Nelerdir

Asbest Nedir ?

Asbest; Kuvvetli ve dayanıklı liflere ayrılabilen, ayrıca sıcağa ve ateşe dayanıklı doğal olarak oluşan bir grup silikat mineraline verilen isimdir. 

Lifler ayrıca uzun, ince ve esnek olabilir. Asbest çok işlevli olduğundan 2000 yılına kadar binalarda yalıtım olarak ve ısıya dayanıklı bir malzeme olarak kullanılmıştır.

Tarihsel olarak asbest, konut, sanayi, denizcilik ve otomotiv de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılmıştır. Buna okullar ve hastaneler gibi ticari binalardaki kullanımlar da dahildir.

Asbest Neden Zararlıdır ?

Asbestin çok ciddi ve çoğu zaman hayati tehlike oluşturan hastalıklara neden olduğu kanıtlanmıştır. Asbest hasar gördüğünde, elyaflar havaya salınır ve bu sayede solunulabilir. Ne yazık ki, solundukları zaman, vücuda verdikleri kalıcı hasar nedeniyle ciddi hastalıklara neden olabilirler. Hastalıklar hemen belli olmaz; Genellikle yıllar sonra belirtileri ortaya çıkar. Bu hastalıkta hepimizin bildiği ölümcül bir kanserdir.

Asbest, kanser ve kronik solunum hastalıkları dahil olmak üzere birçok sağlık riskine neden olabilir. Koşulların gelişmesi maruziyetten itibaren 10 – 50 yıl alabilir, bu da erken evrelerde teşhis edilmesini zorlaştırır ve sıklıkla kötü prognoz ile sonuçlanır.

  • Mezotelyoma : Bu agresif kanser, göğüs ve karın bölgesindeki hayati organları koruyan ince zarda (mezotelyum) oluşur. Asbeste maruz kalmak hastalığın tıbbi olarak doğrulanmış tek nedenidir.
  • Akciğer Kanseri : En sık sigara içimi ve radon gibi faktörlerle ilişkili olan akciğer kanserinin ayrıca asbeste maruz kalmasıyla daha da şiddetlendiği bilinmektedir. Araştırmacılar, akciğer kanseri tanılarının yaklaşık% 3-4’ünün asbestle ilişkili olduğunu bulmuşlardır.
  • Asbest : Bu dejeneratif solunum koşulu, plevra akciğer dokusunun yüzeyinde skar dokusu plaklarının oluşmasından (akciğer astarları) kaynaklanır. Mezotelyoma başlangıcında bir öncü olabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.