dronların güvenlik tehlikesi varmı

20.08.2018
dronların güvenlik tehlikesi varmı

Dronların 7 Güvenlik Tehlikesi !

Henüz insanların çoğu drone’ların güvenlik riskleriyle ciddi anlamda karşılaşmasa da, büyük tehditler oluşturduğu kesin. Her geçen gün dronlar ile ilgili kaza raporları gelmeye başlıyor. Her ay küresel olarak hava sahasına giren bir milyon dron ile, dronları koruma olasılığı daha da zorlaşıyor. Diyoruz ki;  “En kötü durum senaryosunu düşünün ve muhtemelen bir drone ile rahatça yapabilirsiniz”

1. Hava Sahası Tehditler

Bir jet motorunun içine çekilmesi ile bir uçağın hasar seviyesini düşünün. Havaalanı bölgelerinde uçuşların yasak olması bu riski bir derece düşürüyor olsa da, dronların uçuş menzilinin çok fazla olması bu riski ortadan kaldırmıyor.  

2. Mühimmat ile Donatılmış Dron 

Hafif ve orta ağırlıklı bir silahı düşünün ve muhtemelen bir drone’ya bağlanabilir. Zaten zincirli testereler, makineli tüfekler ve alev püskürtü olan dronların videoları var. Eski ABD Başkanı Obama, teröristlerin yoğun nüfuslu bir alanda radyoaktif materyalleri yaydığı ve bunların drone yolu ile yapıldığını açıklamıştı. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye geçtiğimiz dönem bir toplantıda riskin gerçek olduğunu kabul etti: “Radyoaktif materyalleri yaymak veya nükleer tesislere sızmak için kullanılan droneların tehdidine aktif olarak cevap vermeliyiz.” ifadelerini kullanmıştı.

3. Düşük Teknoloji Kurumsal Casusluk

Aslında bu görüntü ve video kayıt almanın ötesinden olamaz. Dronelar ile ilgili sıkça yapılan casusluk, tesislerin görüntülerini almaktan ibarettir. 

4. Yüksek Teknoloji Kurumsal Casusluk

Bu yüksek teknoloji ile donatılmış dronların saçtığı tehlikelerdir. Ses kayıt cihazları ve yüksek çözünürlüklü kameralar ile kişilerin kimler ile yaptığı görüşmeler ve ses kayıtları alınmaktadır. Bunun yanında veri transferi teknolojisi ile donatılmış parçalar ile sistemlerden veri hırsızlığıda saptanmıştır. Dedrone firmasının kurumsal satış müdürü Kunal Jain, “Drone bozulabilir, ancak bileşenleri için ayrı bir güç kaynağı ile donatılmış olarak çalıştırılıyor ve böylece zaman içinde veri yakalamaya ve iletmeye devam ediyor.  Ortaklarımızdan biri, bir binanın tepesinde böyle bir drone buldu. Drone paslandı ve çalışmaz halde, ancak bileşenler hala çalışıyordu. İfadelerini kullandı 

5. Kaçakçılık

Bunun en büyük örneği Amerika’da yaşandır “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok hapishane, uyuşturucu, pornografi ve akıllı telefonlardan mahpuslara her şeyi kaçırmalarını engellemek için çalışıyor. Geçen yıl, bir dronun egzersiz alanına eroin bırakması üzerine bir Ohio hapishanesinde patlak verdi. Uyuşturucu kartelleri de, Meksika-ABD sınırındaki mallarını feribotla gezmek için dronlar kullandılar.”

6. Çarpışmalar

Droneların en büyük oluşturduğu tehlikelerden bir tanesi insanlara çarpmasıdır. Dronların pervanelerinin yüksek devirde dönmesi bir insanın elini yüzünü parçalaması için fazlasıyla yeterlidir. Dronların gelişmiş otomatik kontrol sistemi ile yazılmış olması da bu gerçeği hiç bir şekilde değiştirmemektedir. Bunun yanı sıra dronların oluşturduğu bir diğer tehlike elektrik kablolarına temas etmesidir. 

7. Drone Tabanlı Hackleme

Dronlar ayrıca bilgisayar korsanları yeni bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Uçağı sadece uçakta saldırıya uğratmakla kalmaz, aynı zamanda kazalara neden olurlar, ayrıca halktan hassas bilgileri çalmak için de kullanılabilir. Bir dronun bir parkın 150 metre üzerinde durması, bir WiFi sinyal yayınlaması ve daha sonra ağ kullanan herhangi bir kişiden bilgileri ele geçirmesi zor olmaz. 2014 yılında Senser Post firması sözde saldırıların Drone ile yapılabileceğini gösterdi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.