İnşaat Demiri Çeşitleri Nelerdir

02.11.2018
İnşaat Demiri Çeşitleri Nelerdir

İnşaat Demiri Çeşitleri Nelerdir ?

İnşaat Demiri ; Beton, sıkıştırmada yeterince güçlü, ancak gerilimde zayıf bir yapı malzemesidir. Bu nedenle beton, çelik ile takviye edilir, çünkü iyi bir çekme mukavemetine sahiptir ve çelik ile beton arasındaki bağ çok güçlüdür.

Betona çekme mukavemeti kazandırmak için betona dahil edilen ve takviye edilen çelik çubuklar çelik donatı olarak bilinir. İnşaat demiri takviye bardır. Çelik çubuklar inşaat demiri olarak kullanılır, çünkü yüksek sıcaklıklardan dolayı çeliğin uzaması (termal genleşme katsayısı) neredeyse betonunkiyle eşittir.

Demir; Tek başına beton sıkıştırma kuvvetlerine dayanabilir, ancak gerilim kuvvetlerine dayanamaz. Bu nedenle beton yerine bir tür güçlendirilmiş malzeme olan inşaat demiri kullanılır. Daha yaygın olarak kullanılan takviye malzemesi çeliktir. Ancak, alüminyum gibi başka malzemeler de takviye için kullanılabilir.

Şartname, kullanım ve uygulamaya dayanarak, inşaat demiri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:

1. Karbon Çelik Demiri:

“Siyah Çubuk” olarak da bilinen bu tür bir inşaat demiri türü en yaygın olanıdır. Karbon çeliği demiri avantajı çok yönlülüğüdür. Neme veya suya sürekli maruz kalan yapılar için, bu tip bir donatı kolayca aşındığı için kullanılamaz. Bu kullanım dışında, karbon çelik donatıların en iyi seçenek olduğu düşünülmektedir.

2. Kaynaklı Tel inşaat demiri:

Bir dizi çelik tel, kaynaklı tel örgü inşaat demiri oluşturmak için dik açılarla birbirine kaynaklanır. Tel geçişlerinde elektriksel olarak kaynak yapılır.  Bu inşaat demiri duvarlarda ve zeminin sıkıştırıldığı zemin döşemelerinde kullanılır. Bu inşaat demiri, yol kaplama, kutu menfezleri, beton kanalları ve drenaj yapıları için yaygın olarak kullanılmaktadır.

3. Sac-Metal Demiri:

Bu tip bir inşaat demiri, çelik saclardan yapılır. İlk olarak, çelik parçalar ısıtılır ve daha sonra bir levha hazırlamak için soğumaya bırakılır. Sac düzenli aralıklarla delinmiş delikler ile oluklara bükülür. Döşeme, çatı ve merdivenler için kullanılır.

4. Epoksi kaplı inşaat demiri:

Epoksi, bir kaplama malzemesi olarak kullanılan bir polimer türüdür. Bu kaplama, inşaat demiri korozyonunu önler. Bu nedenle, bu tip bir inşaat demiri kullanmak da çok pahalıdır. Tuzlu sudan korozyona dayanıklılık gerektiren alanlarda epoksi kaplı bir inşaat demiri kullanılır. Kaplama genellikle çok incedir ve dolayısıyla kimliği doğrulanmış bir tedarikçiden satın alınmalıdır.

5. Avrupa İnşaat Demiri:

Europen inşaat demiri, diğer inşaat demiri tiplerine uygun maliyetli bir alternatiftir. Ancak, deprem, kasırga, kasırga vb. Gibi kötü hava koşullarına eğilimli alanlar için kullanılamaz.

inşaat-demir-çeşitleri
inşaat-demir-çeşitleri

6. Paslanmaz Çelik Demiri:

Paslanmaz çelik inşaat demiri, karbon çelik inşaat demiri için iyi bir alternatiftir. Galvanik dirençlidir ve bu nedenle korozyon eğilimli alanlarda veya onarım işlerinin zaman ve tekrar yapılamadığı durumlarda yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, epoksi kaplı inşaat demiri fiyatından sekiz kat fazladır.

7. Galvanizli Demir:

Galvanizli inşaat demiri özellikle yüksek aşındırıcı alanlar için kullanılır. Karbon çeliğinden inşaat demirine kıyasla 40 kat daha fazla koruma sağlar. Ancak, en pahalı inşaat demiri tiplerinden birisidir.

8. Genişletilmiş Metal / Hasır Inşaat Demiri:

Genişletilmiş metal inşaat demiri, bir çelik levhayı paralel hatlara keserek yapılır. Bu daha sonra bir elmas şekli veya kare şekli oluşturmak için genişletilir. Yaygın bir sıva kalınlığının gerekli olduğu alanlarda yaygın olarak kullanılır. Tel örgü kaldırımlar, küçük beton yastıklar veya yürünebilir yüzeyler için kullanılır.

9. Cam-Elyaf Takviyeli-Polimer İnşaat Demiri:

GFRP inşaat demiri hiçbir koşulda asla paslanmayacaktır. Buna karşı da çok maliyetli. Epoksi kaplı donatıların 10 katına mal oluyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.