İnşaat Proje Yönetimi Ne Demektir

02.11.2018
İnşaat Proje Yönetimi Ne Demektir

İnşaat Proje Yönetimi Ne anlama Geliyor?

İnşaat proje yönetimi; Bir projenin erken gelişimden tamamlanmasına kadarki yönü, düzenlemesi ve denetimi olarak tanımlanabilir. İnşaat proje yönetiminin nihai hedefi, müşterinin işlevselliği ve bütçesi açısından uygulanabilir bir projeye yönelik taleplerinin tam memnuniyetidir. Ticari, konut, sanayi ve ağır sivil gibi çok çeşitli inşaat proje türleri vardır.

İnşaat proje yönetiminin ana konsepti, bütçe ve icra gibi teknik parametrelere yakından bağlıdır, ancak aynı zamanda tüm aracılar (paydaşlar, yükleniciler, topluluk) arasında sağlam bir iletişim gerektirir.

İnşaat Proje Yöneticisinin Rolü Nedir ?

Projenin başından sonuna kadar planlanması, koordine edilmesi, bütçelendirilmesi ve denetlenmesinden bir inşaat proje yöneticisi sorumludur. Kısacası; bir inşaat proje yöneticisi aşağıdaki hususlara tavsiye ederiz.

  • Bütçeyi bir araya getirin ve maliyet tahminlerini müzakere edin
  • İş çizelgelerini düzenleyin
  • En verimli inşaat yöntemini ve stratejilerini seçin
  • İş veya bütçe ile ilgili konular için müşterilerle iletişim halinde kalın
  • İşçiler ve diğer taraflarla teknik ve sözleşme ayrıntılarını tartışın
  • Şantiyede çalışanları denetleyin
  • Proje yönetimleri ve inşaat mühendisleri ile işbirliği içinde olun

İnşaat Proje Yönetimi: Birincil Fonksiyonlar Nedir ?

İnşaat yönetimi tipik olarak çok sayıda farklı fonksiyona kadar genişler. Bunlardan en önemlisi aşağıdakilere özetlenebilir:

1. Proje amaçlarının ve kapsamın çizilmesi, planlanması, bütçelenmesi, başarı gerekliliklerine karar verilmesi ve proje katılımcılarının seçilmesi dahil planların belirtilmesi.

2. İş gücünün ve gerekli ekipmanın edinilmesi yoluyla kaynak temin edilmeli

3. Tüm prosedür sırasında yasal koordinasyon ve sözleşme, planlama, tahmin, tasarım ve inşaat yönetimi yoluyla sayısız operasyonun gerçekleştirilmesi.

4. Ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunu çözmek için aracılar arasında sağlam iletişimin etkin bir şekilde geliştirilmesi.

İnşaat Proje Yönetiminin Temel İlkeleri Nelerdir ?

İnşaat proje yönetiminin oldukça karmaşık bir alan olduğu bir sır değil. Ancak, alana giren herkesin akılda tutması gereken bazı temel ilkeler vardır.

Her şey teklif almak için proje sahibinin yüklenicilere ulaşmasıyla başlar. Teklif, proje sahibinin projenin tamamlanması için sunması gereken para miktarı ile ilgili ayrıntıları içerecektir. Orada tekliflerin iki tür :

1.Açık Usüllü teklif : Yüklenicinin teklifini sunabildiği bir açık arttırma şekli ile tanıtılmaktadır.

2.Kapalı Usüllü teklif : Özel projeler kapalı tekliflere dayanmaktadır. Proje sahibi belirli sayıda yükleniciye bir teklif daveti gönderir. Belirli bir proje için tüm teklifleri aldıktan sonra, sahibi müteahhidin seçimine aşağıdaki üç yöntemden biri ile devam eder :

İnşaat Teklif Seçimi Nasıl Olmalıdır ?

1. Düşük teklif seçimi : Bu durumda, ana ilgi odağı fiyattır. İnşaat yönetimi şirketleri, projeyi tamamlamak için açık oldukları en düşük teklifleri sunmaktadır. Proje sahibi en düşük teklifi seçer ve onunla birlikte ilerler.

2. En iyi değer seçimi : Bu süreç, hem niteliklere hem de fiyata ağırlık verir. Mal sahibi hem kalite hem de para açısından en cazip teklifi tercih eder.

3. Yeterliliğe Dayalı Seçim : Bu yöntem, yeterlilikler inşaat yönetimi şirketinin seçiminde tek kriter olarak kullanıldığında kabul edilmektedir. Nitelikler için bir talep (RFQ), yüklenicinin deneyim ve proje organizasyon yeterlilikleri hakkında daha fazla bilgi elde etmek için sahibine yardımcı olmaktadır.

İnşaat Sözleşme Türleri Nelerdir ?

Seçim prosedürü tamamlandığında, sözleşmenin türü de kabul edilmek zorundadır. Normalde üç sözleşme türü vardır :

1.Götürü :En popüler anlaşma türü. Proje sahibi ve yüklenici tüm proje için sabit bir fiyat belirledi. Projenin toplam maliyetinin, mutabık kalınan miktardan daha yüksek olduğu kanıtlanmış olsa bile, fiyat aynı kalır.

2.Maliyet artı ücret : Maliyet artı ücret sözleşmesi, yükleniciler için en iyi sözleşme anlaşmasıdır. Projenin toplam maliyetinin ve yükleniciye kararlaştırılan sabit ücretin üstünde, diğer öngörülemeyen masraflar da sonunda mal sahibi tarafından karşılanmalıdır.

3.Garantili maksimum fiyat : Son sözleşme türü bir öncekinden çok farklı değildir. En önemli fark, bu durumda aşılmayacak maksimum set fiyatıdır.

İnşaat Proje Yönetimi Süreçleri Nasıl İşler ?

Teklif verme süreci bitti ve şimdi projeye dahil olan herkes için zaman geldi. Genel olarak, her projenin kendine özgü özelliklerine bakılmaksızın standart bir  döngüsü vardır. Bu yapı dört temel aşamaya kadar özetlenebilir:

1. Proje Başlatma

İlk aşamada, projenin amacı ve fizibilitesi belirlenir. Bu, projenin iyi bir fırsat olup olmadığını gösterebileceğinden, tüm sürecin önemli bir aşamasıdır. Gerekirse, bir fizibilite çalışması yürütülür ve sonuçlarına göre önerilen bir çözüm veya plan verilir.

2. Planlama Aşaması

Proje planlama aşaması, ekibin yapılacak tüm işleri belirlendiği  süreçtir. Projenin neredeyse sonuna kadar devam eden bir çalışmadır. Planlama aşamasında ana öncelik, proje için zaman, maliyet ve kaynakları planlamaktır. Bu gereksinimlere dayanarak ekip, takip edilmesi gereken stratejiyi geliştirir. Bu kapsam yönetimi olarak da bilinir . 

Bütçe, program ve çalışma tanımlandıktan sonra proje başlamaya hazırdır. Bu gerçekten önemli sürecin bir sonraki adımı risk yönetimidir . Bu noktada, ekip proje için tüm potansiyel tehditleri incelemeli ve sağlam çözümler üretmelidir. Son olarak, proje paydaşları arasında verimli bir bilgi akışı oluşturacağından, bir iletişim planı da gereklidir.

3. Yürütme Aşaması

Yürütme aşamasında, inşaat proje yönetim planı işe koyulmaktadır. Kural olarak, bu aşama üç ana sürece ayrılır: yürütme, izleme ve kontrol etme. Proje ekibi, gerekli görevlerin yerine getirildiğinden emin olur. Aynı zamanda ilerleme izlenir ve buna göre değişiklikler yapılır. 

İnşaat Proje Yönetiminde Bütçe 

Bütçeyi tanımlamak, bir inşaat projesini bir araya getirmeye başladığınızda dikkate alınması gereken en temel parametrelerden birisidir. Maliyet tahmini oldukça zorlu bir iş olabilir, ancak doğru şekilde yapılırsa başarının anahtarlarından biri olabilir. Bir kural olarak , bir proje yöneticisinin akılda tutması gereken dört temel parametre vardır:

1. Projenin Analizi : Alınması gereken ilk eylem, yaklaşan proje için farklı hedeflerin ve sınırlamaların açıklığa kavuşturulmasıdır. Bunu yaptıktan sonra, neyi başarmak istediğinize ve bunu yapmak için tam olarak kimin ihtiyaç duyduğuna dair daha iyi bir fikre sahip olabilirsiniz.

2. Bütçenin tahmini : Projenizin tüm detaylarını sırayla listeledikten sonra, bütçenizi sağlam bir zaman çizelgesiyle birlikte organize etme kolaydır. 

3. Maliyetin izlenmesi : İnşaat projesi işin içine girer girmez, proje maliyetlerine göz atmaya başlamak çok önemlidir. Bunu yapmaya ne kadar çabuk başlarsanız o kadar iyidir, çünkü çok geç olmadan kaynakların olası kötüye kullanımlarını tespit etmenize izin verecektir.

4. Muhasebe : Yetkin bir muhasebe departmanına sahip olmak hayati önem taşır. Proje ekibi ile işbirliği içinde, plana göre çalışan tüm finansal sözleşmelerin tutulmasından sorumlu olacaklardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.