Kayar Kalıp Nedir Nasıl Çalışır

21.12.2018
Kayar Kalıp Nedir Nasıl Çalışır

Kayar, Diğer İsmi İle Tırmanır Kalıp Ne Demektir ?

Bu Sistem sürekli ve hızlı bir uygulamayı beraberinde getirmekte, ek bir iskele gereksinimini ortadan kaldırmaktadır. Ana mantık olarak, kalıp yüksekliği sınırlı, ufak boyutta, çift cidarlı, rijit konstrüksiyonlu ve zeminle bağıntısız asma bir sisteme dayanmaktadır.

Asma işlemi çelik ya da ahşap bir çerçe ve ile sağlanmaktadır. Kaldırma işlemi tırmanır kalıplarda vinç kullanılarak kaldırılmakta ve bir üst kademeye çıkarılmaktadır. Kayar kalıplarda ise kaldırma çelik çubuk ve yardımcı elemanlar ile yapılmaktadır. Kaldırma sırasında temel ve ya sertleşmiş bir beton yüzey, mesnet görevi görmektedir.

Kayar Kalıp Özellikleri Nedir ?

Kayar kalıp sistemleri , kalıpların sürekli hidrolik ekipman ile yükseltildiği bir sistemdir. Bu şekilde Betonun sertleşmesi durumuna bağlı olarak saat te 150-300 mm yükseklik ile dökülerek Beton çok kısa sürede kendisini destekler duruma gelmektedir.

Beton dökümünden sonra sertleşme sırasında kayan kalıp elle kumandalı, pnomatik ya da mekanik olarak yukarı kaldırılmaktadır. Kaldırma işleminin hızı saatte 5 – 30 cm dir. Her kaldırışta 1 – 4 cm yükselme olmaktadır. Konstrüksiyon günde 1.50 – 2.00 metre yükselebilmektedir

Sistem çalışan karkasa bağlı çelik çerçeveleri (Mahmuz) , kafes kirişleri ve bağlama araçları olan , özel yükseklikte imal edilmiş çelik panolar ile kullanılmaktadır.Karkas sisteme stabilite sağlamaktadır . Beton dökümü , duvar yüzeyindeki kapı ve pencereler gibi gömülü parçalar ile donatıların yapılmasında çalışan platform için en uygun ve en sağlıklı ahşap veya metal platformlar kullanılmaktadır.

Sistem Nasıl Çalışır ?

Her bir çerçevenin en üst noktasına bir kriko yerleştirilmiştir. Yükselme işlemini yapan yüksek gergili çelik kriko rodu krikonun içinden geçerek , perde içine gömülmüştür. Kriko devir ile çalışan bir silindir rodu tutan üst ve alt kelepçelerden oluşmaktadır.

Prensip olarak , çerçeve kaldırılırken kriko ve alt çeneler çalışmaktadır. Basınç azaldığında üst kelepçe rodu tutmakta ve alt kelepçe serbest bırakıldığında yay hareketi ortaya çıkmaktadır.

Yüksek kapasiteli krikolar genellikle büyük çaplı , sertliği yüksek çelik dolu rodlar ile kullanılmaktadır. Kayar kalıpta betonlama sürekli olarak , bir gün 24 saat boyunca veya aralıklarla sürdürülmektedir ve daha kesin belirtmek gerekirse beton önceden belirlenen yüksekliğe bir gün içinde ulaşabilmektedir.

Dikey donatı çerçevelerin tepesine kurulan kılavuzlar sayesinde doğru pozisyonda tutulmaktadır. Yatay donatı çerçevelerin tepesine kurulan kılavuzlar sayesinde doğru pozisyonda tutulmaktadır .

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.