Kompozite yapi nedir

07.02.2016
Kompozite yapi nedir

Yapı taşıyıcı sisteminde aynı anda betonarme yapı elemanları ile birlikte  çelik yapı elemanları ve beton- hafif beton gibi farklı yapı elemanları kullanılarak tasarlanıp yapıldığı binalardır.  

Kompozite yapı sisteminde; kolon, kiriş, döşeme, duvar, ilişkisi tamamıyla aynı reaksiyonu göstermektedir. Kolon sistemimizde ön üretimli kutu profil kesitli taşıyıcılar hazırlanır ve donatılı gazbeton panellerle birleştirilip temel üzerine kurulum gerçekleştirilir. Kiriş sistemimizde mevcut kutu kesitli delikli geçme sistemi ile kolona tatbik edilir. Donatılı gazbeton paneller kolon-kiriş ilişkisi ile köşebentlerin üzerine yerleştirilir. Mevcut mimari projedeki uygulama kat yüksekliklerine göre; özel hazırlanmış hacim değiştiren donatılı ve slamplı beton, kutu kesitli kolon- kirişlere enjekte edilir. Yapının tamamına tazyikli şekilde ulaşan betonun taşma sonucu ile döşeme şabı da beraberinde oluşur. Bu uygulamanın tamamı aynı anda uygulandığından dolayı yapıdaki hazır şabın kürünü alması ve hacmin değişmesi birlikte gerçekleşir. Bu şekilde taşıyıcı kolon ve duvar panelleri ile birlikte döşemede beraberinde monoblok olarak şabla kenetlenir. Şabın fonksiyonu yapı elemanlarının kilitlenmesini sağlamaktadır.

Kompozite yapı sistemleri, betonarme binalara göre yapı zati ağırlığını etkili bir şekilde azalttığı ve sismik yüklere karşı istenilen yapı sünekliğini oluşturmada iyi performans sağladığı için dünyada yüksek yapı uygulamalarının vazgeçilmez taşıyıcı sistemi haline gelmiştir. 

Kompozite yapılarda kolon, kiriş, döşeme gibi taşıyıcı elemanlar kompozite olarak tasarlandığında “kompozite kolon”, “kompozite kiriş”, “kompozite döşeme” olarak anılırlar. 

Kompozite Kolonlar: Kompozite kolonlar üç şekilde teşkil edilebilmektedir; 

1- İçine beton doldurulan delikli kutu çelik kesitlerle teşkil edilmiş kompozite kolonlar. 

2- Betona gömülü yapısal çelik elemanlar ile teşkil edilmiş kompozite kolonlar. (yapı sistemimizde uygulanmamaktadır).

3- Gövde boşlukları betonla doldurulan yapısal çelik kesitlerle teşkil edilen yarı gömme kompozite kolonlar. (yapı sistemimizde uygulanmamaktadır).

Kompozite kirişler: Taşıdıkları donatılı gazbeton döşeme ile birlikte çalışan delikli kutu profil elemanlarının oluşturduğu karma kirişlere kompozite kirişler denilir. Kompozite olarak teşkil edilmeyen yapısal çelik elemanlarından oluşan çelik kirişlere göre aynı taşıma kapasitesine sahip olan bir kompozite kirişteki delikli kutu profil daha hafiftir. Ayrıca döşeme panelleri de ölü yük olmaktan çıkartılarak faydalı hale getirilmektedir. Böylece yalın çelik taşıyıcı bir kirişe göre kompozite kiriş daha ucuza mal edilebilmektedir. 

Kompozite Döşemeler: Atölye ortamında hazırlanan kolon ve kirişlerle oluşturulan çerçeve sistemin yanında kalıp yapılarak teşkil edilen betonarme döşemeler dezavantaj oluşturmakta ve sıkıntılı olmaktadır. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak üzere hem kalıp olarak kullanılabilecek, hem betonarme döşemenin donatısı görevini üstlenecek, hem de kalıp iskelesi yapmaksızın uygun açıklıklarda taze betonun yükünü ve çalışma yükünü taşıyabilecek şekilde tasarlanan döşeme sistemlerine kompozite döşemeler denilmektedir. Genellikle kompozite döşemelerde donatılı gazbeton panel olup, hem kalıp olarak hem de döşeme donatısı olarak çalıştırılmaktadır. 


KOMPOZİT YAPILARIN DİĞER YAPILAR İLE KARŞILAŞTIRILMASI: 

Dünyadaki gelişmiş ülkelerde yoğun olarak kullanılan kompozite yapı tekniği, özellikle deprem aktiviteleri yüksek bölge ve ülkelerde nerdeyse kurtarıcı olmaktadır ve mühendisler hayal ettikleri yükseklikte yapıları gönül rahatlığı içinde tasarlamaktadırlar. Kompozite Yapıların avantajlarını sıralamak gerekirse; 

Kompozite yapılar, betonarme yapılara göre %40 daha hafif olabilmektedir. Bu da oluşacak muhtemel depremde daha az deprem yükü demektir. 

Kompozite yapılar yüksek düktil özelliğinden dolayı, deprem kuvvetlerine karşı daha sünek davranış gösterebilmektedir. 

Kompozite yapılarda ana taşıyıcı sistem ve kirişler atölye ortamında hazırlandığı için kalite kontrol derecesi yüksek olmaktadır. 

Kompozite yapılarda, yalın çelik yapılara oranla %25 daha az çelik kullanılabilmektedir.Sadece yapısal çelik kullanılarak yapılan çok katlı çelik yapıların döşemesi beton olarak teşkil edilecekse, kalıp kurulması gerektiğinden betonarme bina yapımından farkı kalmadığı gibi üstüne fazladan çelik yapı maliyeti binmektedir. Eğer hafif prefabrik malzemeler ile döşeme yapılacaksa bu da alışılagelmiş kullanım şartlarına uymadığından işletme sorunları ile karşılaşılmakta ve daha pahalıya mal olabilmektedir. 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.