Kuru Beton Nedir

12.01.2019
Kuru Beton Nedir

Kuru Yağsız Beton Nedir ?

Kuru Beton; Modern rijit döşemenin önemli bir parçasıdır. Konvansiyonel betondan daha fazla agrega çimentoya oranına sahip düz beton olup, genellikle sert kaplamaların alt tabanı olarak kullanılır. 

Kuru betonun sıkıştırılması, alanda 10 ila 12 T’lik titreşimli silindirin altında yapılır. Daha fazla kuru beton çoğunlukla Sıradan Portland Çimentosu ile yapılır.

Portland Çimentosu; Belirli oranda kalker taşı (CaCO3) ve kilin (SiO2 ve Al2O3) karıştırılarak klinkerde pişirilmesinden sonra bilyali degirmeninde öğütülmesiyle elde edilir. 

Kuru Beton; Genellikle, IRC, SP-49, ve 1998 spesifikasyonuna göre sıradan Portland çimentosu (OPC) ile üretilir. 

Kuru Beton Karışım Oranı

Kuru beton için karışım şekli geleneksel beton karışımına benzemez. Geleneksel beton karışımlarından farklı olarak su, çimento oranı, kuru beton karışım şekli için bir kriter değildir. Ancak betonun yuvarlanma altında tam olarak sıkıştırılmasını sağlamak için optimum nem içermesi gerekir. Karışım çok fazla ıslak olmamalıdır, çünkü silindir tamburlarına yapışır. Bu nedenle, yeterli sıkıştırma için optimum nem içeriğinin ve karışım oranlarının, örneğin beton için gerekli sıkıştırma ve sıkıştırma mukavemetinin elde edilmesi için toplam çimento oranının belirlenmesi önemlidir.

Kuru Beton Nem İçeriği

Kuru beton karışımı için optimum nem içeriği, haddeleme altında tam sıkıştırma sağlamak için belirlenir. Optimum nem içeriği, tam sıkıştırma ve maksimum kuru yoğunluğa ulaşmak için belirlenir. Genellikle titreşimli bir çekiç yardımıyla kuru beton küplerinin sıkıştırılmasıyla belirlenir.

Kuru Beton Mukavemeti

Bir kuru beton karışımının ortalama basınç dayanımı 7 günde 10 MPa’dan az olmamalıdır. 7 günlük küp basınç dayanımı, kuru yağsız beton karışımları için ana kabul kriterleridir. Bu nedenle, kuru beton karışımlarından hazırlanan standart küpler 7 günlük dayanım gelişimi için test edilir.

Kuru Beton Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Finişer yardımı ile kuru yağsız beton döşendikten sonra silindir geçişleri ile sıkıştırılmalıdır.
  • Minimum sekiz kez yukarı ve aşağı, yani toplam 16 geçiş yapmalıdır. MC0 sınıfı bitümlü astar boya ile püskürtülür.
  • Çimento miktarına, agreganın karışım derecesine, sıcaklığa ve rüzgar hızına bağlı olarak 10m ila 15 mesafeli çatlaklar görünecektir, pqc 500 mikron anti statik polietilen levha kuru beton üzerine döşenmelidir.
  • Kuru yağsız betonun küp dayanımı 5 N / mm² ve ​​üstü olacaktır. Daha yüksek çimento, alt taban için gereken dayanıma bağlıdır.
  • Maksimum agrega büyüklüğü 20 mm’den fazla olamaz.
  • Orta kısımda iyi karışım oluşur, zayıf karışım uçlarda oluşur. Sonundan numune alın ve betonun orta kısmı ile karşılaştırın.
  • Mukavemet farkı, % 6’dan fazla değişmeyecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.