Mimarlık mı Mühendislik mi

13.09.2018
Mimarlık mı Mühendislik mi

Mimar mı olmak istiyorsunuz ? Yoksa Mühendis mi ?

Gökdelenlerin çoğu, bugün mühendis ve mimarların parlak zihinlerinden yükselmeye başlıyor. Ancak mimarlar ve mühendisler, çizim tasarımından başlayıp, tamamlanma aşamasına kadar bir tasarım avan / konseptinin getirilmesinden sorumludurlar. Mimarlar ve mühendisler inşaat sektöründe her iki uzmanlık alanı farklı da olsa, verimli modern binalar üretmek için birlikte ortak çalışma yürütürler.  Her iki meslek, herhangi bir inşaat işinde gerekli olan kritik işlevlere sahiptir ve belirli bir görevi yerine getirmek için bir diğerine güvenirler.

Mimar ve Mühendis Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Günümüzde, bu mesleklerin her ikisi de proje uygulamalarında ve inşaat yapımında çok çeşitli projeler gerçekleştirmektedir.  Mimarlar; binanın içten ve dıştan nasıl görüneceğinden esas olarak sorumludurlar.  mühendisler ise binanın iskelet görünüşü ve dayanıklılığı konusunda sorumludurlar.

Her ne kadar mimarlar, genellikle projedeki gözetim işlevlerinden dolayı “maestro” terimiyle ilişkili olsa da, çoğu teknik yönü ve bina sağlamlığı Mühendislerinin omuzlarına dayanıyor.  Mimari çalışma, bina tasarımı, malzeme özellikleri, müşteri koordinasyonu ve bir bütün olarak bina işlevselliğinden oluşur.

Mühendis ise statik hesapları, mekanik sistemi, elektrik sistemlerini, su temini ve kanalizasyon sistemleri, yangın söndürme sistemleri, akustik ve ışıklandırma konuları ve diğer teknik konular gibi çeşitli alanlardaki işleri kapsamaktadır.

İkincisi ise mesleğin amacı veya görevidir. Mimarlar, kullanılacak estetik renk ve malzemeyi, müşterinin kişisel veya ticari ihtiyaçları ile ilgili alan tahsisatını ve genel işlevselliğini inşa etmekle doğrudan ilgilidir. Diğer taraftan mühendisler, deprem hesaplarına, bina kullanımı ve vatandaş için bina güvenliği nedeniyle yoğun yüklere dayanma kabiliyetinden sorumludur.

Aralarındaki bir başka fark da branşlar ya da uzmanlık alanıdır. Mimarlar öncelikle çeşitli mühendislikler, çevre düzenlemesi, şehir planlaması, müşteri temsili ve inşaat yönetimi gibi tüm inşaat alanlarını kapsamaktadır. 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Bilgi alev dedi ki:

    gerçekten güzel bir yazı teşekkürler