Ölçme İşleri Drone İle Çok Kolay

Drone ile Haritalama Çok Kolay…
Arazi çalışmaları dünyada büyüyen bir nüfusun sorunlarını karşılamaya devam ettiği için zor ve karışık bir iştir.
Arazi çalışmaları uzun zamandan beri insanlı uçuşlar, uydu verileri, rtk istasyonlar, GPS alıcıları, retro reflektörler, 3D tarayıcılar, el tabletleri, yeraltı konum belirleyicileri, GIS ve ölçme yazılımı gibi çeşitli geleneksel yöntem ve araçları ile haritalandırılmaktadır.
Günümüzde arazi çalışmalarında drone‘ların yada İHA‘ların (insansız hava araçları) kullanımı yaygın bir hale gelmiştir. Drone’lar çok çeşitli haritalama hizmetlerinde kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi haritacılar içindir.
- Otomatik Uçuş Sistemi; Yer kontrol noktaları oluşturarak İHA’lar, yada drone’lerin manuel olarak uçmasına izin veren bir uçuş güzergahı planlanabilir. Yer kontrol noktası ne demektir ? Tıklayınız
- Kadastro Çalışması; Arsalar ve binalardan oluşan mülk sınırlarının belirlenmesi emlak sektörü için değerli bir bilgidir. İHA, elde edilen veri maliyetlerinin düşük olmasıyla oluşturulan görüntüleri, sınırların ve mülklerin değer tanımlanmasında yardımcı olacaktır.
- LİDAR Haritalama; Nesnelerin, binaların ve zeminin hassas dijital gösterimini yakalama, geleneksel LiDAR ünitelerinin ağırlığından dolayı insanlı araçlara monte edilmesi gerekir. LiDAR drone çözümleri, mobil haritalama sistemlerine kıyasla düşük maliyetlidir.
- Hacimsel Hesaplamalar; Drone’lar, daha fazla referans noktası, daha güvenli veri toplama yöntemleri ve doğru okumalar ile sonuçlanan hacimsel çözümler için mükemmel araçlardır.

Drone İle Zaman Tasarrufu Sağlayın
Arazi verilerini bilindik ölçme yöntemlerini kullanarak toplamak, birçok proje için en çok zaman alan unsurlardan biri olmuştur. Drone teknolojisinin gelişimi, bir arazi çalışmasının niteliğini değiştirerek, daha az zamanda daha fazla veri sağlar.
Arazileri Hızlı ve Doğru Ölçün
Haritacılar insansız hava araçları ile bir bölgenin hızlı bir şekilde ölçümünü yapabilirler. Bu özellikle kırsal alanlar söz konusu olduğunda etkilidir. Birkaç dakika içerisinde kurulumu sağlanan drone’ler maliyet açısından da en uygun yöntem olarak değerlendirilir.
Ancak ölçüm işinin bu kadar kolay olması ofis işlerin bir nebze zorlaştırmaktadır. Ortofoto ile alının görüntülerin birleştirilmesi ile oluşturulan nokta bulutlarının düzgün bir şekilde temizlenmesi uğraştırıcı bir iştir. Özellikle kübaj hesaplarında bu konu önem arz etmektedir. Drone ile taranan bölgenin özellikle ağaçlık bir yapıya sahip olmaması en büyük avantajdır.
Drone İle Yapılan Ölçümler Ne Kadar Doğru ?
Daha önce bu konu ile ilgili bir yazı hazırlamıştık. Özellikle bu konuyu okumanızı tavsiye ederiz. Okumak için tıklayınız. Drone, ortofoto yöntemi ile bize X,Y ve Z olarak tüm verileri sağlar. Bu veriler lokal olarak kendi içinde değerlendirilebilir. Ancak verileri ITRF96 sistemine bağlayabilmek için uçuş sırasında yer kontrol noktalarını belirlememiz gereklidir.

Yer kontrol noktaları temiz bir asfalt yada beton üzerine işaretlenmelidir. Ölçüm için kullanacağınız drone, djı phantom vb fiyat aralığındaki modelleri ise, maksimum 25 metre yükseklikten ortofoto görüntüsü almanızda fayda vardır. Ölçüm yapılacak alanın sınırları yer kontrol noktalarının içinde kalmalıdır. Bu en önemli konulardan bir tanesidir. Yer kontrol noktaları GPS ile min. 15 epok okunmalı ve bilgisayar cad ortamında ortofoto ve nokta bulutu ile koordinatlı çakıştırılmalıdır. Ortofotonun görüntü kalitesi hata oranının da minimum seviyede olmasını sağlar. Bu sebeple yer kontrol noktalarının max. 25 metreden ortofoto alınmasında fayda vardır. Hatta daha kısa mesafeden olması çok daha iyidir.
Bunların yanı sıra çok fazla ortofoto olması yine hata oranında artış sağlamaktadır. Ortofoto görüntüleri agisoft, pix4d vb. programlarda minimum hata ile çakıştırılır. Fotoğraların fazla olması bindirme yerlerinde oluşacak hatalarında daha fazla olması anlamına gelir. Bu sebeple ortofoto görüntüsü aldığınız drone’nin modeli çok önemlidir.
Haritalama İçin Hangi Drone Modelini Tercih Etmeliyim ?
Bu para ile ilgili bir konu olduğu için tabiki önemli. Haritalama için bir çok drone modeli mevcut. Fiyat aralıkları da tofaş ile mercedes örneğine tam uygun. Ancak Mercedes’de rahatlık var, güven var. Tofaş’da rahatlık yok, güvende yok. Sonuçta arada bir fark var. Peki Drone için bunu söyleyebilirmiyiz ? Hayır ! 50 bin dolara aldığınız drone ile de kübaj hesapları yapabiliyorsunuz. 2 bin dolara aldığınız drone ile de kübaj hesapları yapabiliyorsunuz. Ancak şöyle bir fark var. Pahalı drone havada daha fazla süre kalabilir. Daha az titreşim sağlar. Rüzgar hızına daha iyi direnç gösterir. Daha az ortofoto görüntüsü ile bindirme hatalarını minimum seviyede oluşturur. Buda drone’nin kamera kalitesi ile ilgili bir konudur.
Öncelikle haritalama için hangi alanlarda iş yapacağız ve max yeterli hata oranımız nedir ? Drone alırken buna çok dikkat etmelisiniz. 3-5 cm hatalı bir ölçüm verisi sizin için yeterliyse yüksek maliyetli bir drone almak pek doğru değildir. DJI modelleri ile yeterli verimi alabilirsiniz. Bugün bir çok araziler dji modelleri ile ölçülmektedir.