Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır

14.01.2019
Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır

Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır ?

Bazen gördüğünüz dev pervaneler (çoğunlukla kırsal kesimde) rüzgar türbinleridir. Her ne kadar fan gibi görünseler de, dönerlerken işlevsel olarak, fanların zıddına çalışırlar. Rüzgar üretmek için elektrik kullanmak yerine, fanların yaptığı gibi elektrik üretmek için rüzgarı kullanır. 

Rüzgar türbinleri basit bir prensipte çalışır. Rüzgar, iki veya üç kanadı ana şafta bağlı bir rotor etrafında döndürür. Şaft döner ve elektrik üreten bir jeneratöre bağlanır. Jeneratör elektriği üretir.

Örnek; Size gerçek türbin görüntülerinden ziyade bir maket örneği verelim. Örnek de pervaneler elektrik enerjisi ile çalışıp ampülü yakıyor. Ancak elektrik ile çalışıyor olması sizi yanıtmasın. Önemli olan pervanelerin dönmesi. Rüzgar ile dönerse, aynı şekilde elektrik üretecektir ve ampülü yanacaktır.

Bizim için en faydalı enerji şekli elektrik enerjisidir. Rüzgar bir kinetik enerji şeklidir, bu yüzden kinetiği elektrik enerjisine dönüştürmeye çalışır. Bu, jeneratöre bağlı olarak rotasyonel kinetik enerjiyi AC / DC akımına dönüştüren bir jeneratör ile sağlanır. Rüzgârın doğrusal hareketini kinetik enerjisine dönüştürmek için türbin kanatlarını kullanır. Bu bıçaklar, her iki taraftaki (bir uçağın kanadı gibi) bir basınç farkından dolayı veya bıçağın üzerinden fiziksel olarak itmek zorunda kalan havanın neden olduğu bir dönme kuvveti oluşturur (bıçaklar momentumun korunmasından bir kuvvete neden olan bir açıdadır) .

Rüzgar Türbini Parçaları

“Rüzgar türbinleri” hakkında konuşsak da, türbin bu dev makinelerin içindeki üç ana parçadan sadece biri.

  1. Türbinler; Elbette ilk kısmı, türbin. Dev bıçaklar ve rotor (göbek) birlikte “türbini” oluşturur. Rüzgar geçtikçe kanatların etrafında dönmesini sağlar. Bu kanatlar, rüzgardan mümkün olduğunca fazla enerji alabilmesi için aerodinamik kavisli bir şekle sahiptir. Bıçaklar, döndükçe dönen bir göbeğe tutturulur. Rotor dönerken, kulenin tepesindeki yuvanın içindeki bir jeneratöre bağlı mili döndürür.
  2. Şaft; İkinci parça olan şaft, aslında elektrik jeneratörüne güç sağlayacak kadar eğirme bıçaklarının hızını artıran bir dişli kutusudur.
  3. Jeneratör; Üçüncü kısım, dönen rüzgarın yardımıyla hareketli rüzgarın mekanik enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren jeneratördür.

Bir türbinin üretebileceği elektrik miktarı iki şeye bağlıdır.

  • Rotor çapı
  • Rotoru iten rüzgarın hızı.

Böylece, rüzgar türbini büyüdükçe, daha fazla elektrik üretir.

Rüzgar Türbinler Boyutları Nelerdir ?

Yükseklik ölçeğinde türbinlerin büyüklüğü 100 kilowatt’tan birkaç megawatt kadardır. Daha büyük rüzgar türbinleri daha uygun maliyetlidir ve birlikte elektrik şebekesine toplu güç sağlayan rüzgar çiftlikleri halinde gruplanır. 100 kilowattın altındaki tek küçük türbinler, evler, telekomünikasyon veya su pompalama için kullanılıyor. Küçük türbinler bazen dizel jeneratörler, bataryalar ve fotovoltaik sistemler ile bağlantılı olarak kullanılır. Bu sistemlere hibrit rüzgar sistemleri denir ve genellikle şebeke şebekesine bir bağlantının bulunmadığı uzak, şebekeden uzak yerlerde kullanılır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.