Toprak Yükü Nedir

Toprak Taşıma Yükü Nedir ?
Tüm inşaat mühendisliği yapıları binalar, barajlar, köprüler vs. olup toprakları üzerine kuruludur. Yapının yükünü geniş bir toprak alanına iletmek için bir temel gereklidir. Yapının temeli, aşağıdaki toprak kesilmesinde bozulmayacak ve yapının aşırı yerleşimi olmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Geleneksel temel tasarım yöntemi taşıma kapasitesi konseptine dayanır.
Yüklenme nedeniyle gerildiğinde toprak deforme olma eğilimindedir. Toprağın deformasyonuna direnç, su içeriği, kütle yoğunluğu, iç sürtünme açısı ve toprağa yükün uygulanma şekli gibi faktörlere bağlıdır. Toprağın veya kayaların akma veya yer değiştirme olmadan taşıyabileceği birim alan başına azami yük, toprakların taşıma kapasitesi olarak adlandırılır.

Kayma dayanımı, yoğunluk, geçirgenlik vb. Gibi toprak özellikleri toprağın taşıma kapasitesini etkiler. Yoğun kumun birim ağırlığı gevşek kumdan daha fazla olduğundan yoğun kum, gevşek kumdan daha fazla taşıma kapasitesine sahip olacaktır.
Toprağın sığ derinlikte taşıma kapasitesi yapının yükünü güvenli bir şekilde almak için yeterliyse, sığ bir temel sağlanır. İzole temel, kombine temel veya şerit temel, sığ temel için bir seçenektir. Yapının hemen altındaki toprak yeterli taşıma kapasitesine sahip olmadığında derin temeller sağlanır. Kazık, iskeleler veya kuyular derin temellerin seçenekleridir. Paspas veya sal temelleri, farklı yerleşime maruz kalan veya bitişik sütunlar arasında yükleme sırasında geniş bir değişkenlik bulunan toprak için yararlıdır.
Taşıma kapasitesini belirleme yöntemleri
Taşıma kapasitesini hesaplamanın çeşitli yöntemleri şöyle sıralanabilir:
- Tahmin Analizi
- Analitik Yöntemler
- Plaka yatak testi
- Penetrasyon Testi
- Modern Test Yöntemleri
- Santrifüj Testi