Drone Pilotu Ne Demektir

19.12.2018
Drone Pilotu Ne Demektir

Drone Pilotu Ne Demektir ? Drone Pilotu Nasıl Olunur ?

Bir drone, teknolojik açıdan insansız bir uçaktır. Dronlar daha resmi olarak insansız hava araçları (İHA) veya insansız uçak sistemleri (UASes) olarak bilinir. Esasen, bir drone, yerleşik sensörler ve GPS ile birlikte çalışan, gömülü sistemlerinde yazılım kontrollü uçuş planları aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilen veya uçabilen bir uçan robottur.

Yakın geçmişte, İHA’lar çoğunlukla orduyla ilişkiliydi; burada ilk olarak uçaksavar hedef uygulaması, istihbarat toplama ve daha tartışmalı olarak silah platformları olarak kullanıldılar. Dronlar artık arama ve kurtarma, gözetleme, trafik izleme, hava durumu izleme ve yangınla mücadele, kişisel hobi, fotoğrafçılık , videografi, tarım ve hatta dağıtım hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede sivil rollerde kullanılmaktadır.

Droneların Çeşitleri

Drone platformlarının iki ana tipi vardır. Rotor, tek rotorlu veya çok rotorlu (tricopters, quadcopters, hexacopters ve octocoptors gibi) veya sabit kanatlı hibrit VTOL (dikey kalkış ve iniş) dronları dahil değildir. Bunlar için pistler gereklidir. Dronlar kişisel, hobi veya ticari kurumsal olarak kategorilere ayrılabilir.

Dronlar , diğerleri arasında mesafe sensörleri (ultrasonik, lazer, lidar ), uçuş süresi sensörleri, kimyasal sensörler ve stabilizasyon ve yönlendirme sensörleri gibi bir dizi sensörle donatılabilir . Görsel sensörler, standart görsel kırmızı, yeşil ve mavi dalga boylarını ve kızılötesi ve ultraviyole gibi görünür ve görünmeyen dalga boylarını toplayan multispektral sensörleri toplayan RGB sensörleri ile sabit veya video verileri sunar . Hızölçerler, jiroskoplar, manyetometreler, barometreler ve GPS de yaygın drone özellikleridir.

Örneğin, termal sensörler, hayvanların izlenmesi veya ısı-imza tespiti gibi gözetim veya güvenlik uygulamalarında entegre olabilir. Hiperspektral sensörler mineralleri ve bitki örtüsünü tanımlamaya yardımcı olabilir ve ürün sağlığı, su kalitesi ve yüzey kompozisyonunda kullanım için idealdir.

Ticari ortamlarda kullanım için daha güçlü, daha yetenekli insansız hava araçları da mevcuttur. Örneğin, bir Boeing şirketi olan Insitu, 10 metrelik kanat açıklığına sahip olan ve 35 kilo ağırlığındaki ScanEagle’ı sunuyor. Şirket ayrıca, 16 metrelik kanat açıklığı olan 80 kiloluk bir uçak olan Integrator’u da kuruyor. Insitu insansız uçakları bir uçak gibi pistlerden kalkmaz; Daha doğrusu, kalkışları ve şirketin SkyHook rampasından kurtarıldıkları için VTOL. Mevcut sensörler arasında elektro-optik görüntüleyiciler, orta dalga kızılötesi görüntüleyiciler, kızıl ötesi işaretleyiciler ve lazer menzilleri bulunmaktadır.

Drone Üretici Firmaları Hangileridir ?

2019 yılına gireceğimiz şu günlerde, drone üretici firmalarının sayısı oldukça fazladır. En bilinen firmaların başında aşağıdaki liste gelmektedir.

  • 3D Robotics
  • DJI
  • Elistair
  • Hubsan
  • Identified Technologies
  • Insitu
  • Measure
  • Parrot
  • PrecisionHawk
  • Yuneec

Drone Pilotu Nedir ? Nasıl Olunur ?

Drone pilotu olmak mı istiyorsunuz ? Yeni bir kariyer mi amaçlıyorsunuz ? Bu yazımızda size her şeyi anlatacağız.

Drone pilotluğu günümüzün yeni meslek dalı diyebiliriz. Ayrıca geleceği olan bir meslektir. Bu çok geniş kapsamlı bir konudur. Drone pilotluğu, fotoğrafcılık ve hobi algısının dışında bir çok farklı yönleri olan bir meslektir. Bugün iha’lar siha’lar da drone pilotları tarafından kullanılmaktadır.

Drone (İnsansız Hava Araçları, İHA) mevzuat gereği, 500 gram ticari kullanım üzerindeki tüm Dronelar için kullanıcıların eğitimlerini tamamladıktan sonra, Drone lisansı yada ehliyeti diyelimalması gerekiyor. Drone ehliyeti zorunluluğu, 500 gram bireysel altındaki (DJI modelleri ve Parrot’un piyasadaki bir çok Drone modeli, bu kategoridedir) cihazlarda ise kullanım amacına göre belirlenir. Eğer bireysel ise gerek yoktur. Ticari ise 500 gram üstü tüm dronelar için pilotlu eğitimi şarttır.

Ağırlığı 500 gr’ın üzerinde olan İHA kullanımı için eğitim gereklilikleri aşağıda verilmiştir. Yine minimum eğitim süreleri aşağıda yazmaktadır. 


İHA Tipi

Açıklama

Bireysel Kullanım

Ticari Kullanım

Ders Saati

İHA0

500 gr (dahil) ile 4 kg arası
yokvar12
İHA1
4 kg (dahil) ile 25 kg arası
yokvar36

Türkiye’de kayıtlı drone sayısı 25 binin üzerindedir. Bu araçları kullananların sayısı ise 35 binden fazladır.

Drone Pilotluk Eğitimi Veren Firmalar Hangileridir ?

Ülkemizde bir çok kurum drone pilotluk ehliyeti (eğitimi) vermektedir. Aşağıdaki PDF dosyasında Drone pilotluk eğitimi veren kurumların isimleri ve telefon numaraları yazmaktadır.

Drone Pilotluk Eğitimi Nasıl Veriliyor ?

Drone pilotluk eğitimleri, eğitimleri verilecek droneların teknik detayları ile başlamaktadır. Ardından uçuş dinamikleri ve prensipleri öğretilir. Dronenin mekanik yapısı ve dizayn eğitimleri, meteoroloji ve güvenlik konuları ele alınır.

Ardından kumanda eğitimleri ve bakım onarım eğitimleri verilir. Simülasyon uçuş eğitimleri tamamlanır. Sonrasında manuel gerçek uçuş eğitimleri ile pilotluk kursu tamamlanır.

Drone Ehliyet Ücretleri Nedir ?

Drone eğitimi veren bir çok uçuş okulları vardır. Bunların listesini yayınladık. Eğitim ücretleri 900 liradan başlayıp 3000 liraya kadar yükselmektedir. Bu da drone sınıfları ile doğrudan ilgi alakalıdır. 

Drone Pilotu Maaşları Ne Kadardır ?

Bu biraz karmaşık bir konu bize göre… Çünkü drone ile ilgili iş alanlarının sayısının çok fazla olduğunu düşünemeyiz. Şöyle düşünelim. Turkcell Dronecell adı altında yeni bir yapılanmaya gitti. Mesela Droncell için muhakkak “drone pilotu” ihtiyacı doğacaktır. Yani firma Drone pilotu alımına gidecektir. Yani bu tip kurumsal oluşumlar yeni yeni hayatımıza girmeye başlıyor. Tabi drone pilotlarının alacakları maaşları şimdiden tahmin etmek veya bir rakam belirtmek bize göre zor gibi… Ancak bu iş teknik bir iş olması sebebi ile 4000 liranın altında bir maaş olacağı kanaatinde değiliz. Tabi özel sektör için bu ifadeleri kullanıyoruz. Devlette drone pilotu maaşları çok daha yüksektir. Askeri alanda hizmet verecek olan drone pilotlarının maaşlarının 7,8 bin liranın üzerinde olabileceğini düşünebiliriz.

Yurtdışında Drone Pilot Ehliyeti Almak 

Yurtdışında bu sistem biraz daha farklı işliyor. Mesela İngiltere’de 2030 yılına kadar 628 bin insanın drone ekonomisinde istihdam edilmesi bekleniyor. Bu aslında Avrupa’da drone teknolojisine olan önemi gösteriyor. Mesela yurtdışında Drone eğitimleri saatlik veriliyor ve ticari uçuş izni için (PfCO) adı verilen bir lisans almanız gerekiyor. Bu, İngiltere’de yasal bir zorunluluktur ve lisans CAA adında bir yönetim organı tarafından veriliyor.

Ayrıca eğitimlere başlamadan önce hangi alanda hizmet vereceğiniz soruluyor ve buna göre drone ehliyeti sahibi oluyorsunuz. Yurtdışında drone ile ilgili iş imkanlarının da Türkiye’den pek farklı olduğunu düşünmüyoruz. Bu teknolojinin Dünya genelinde ilerleyen yıllarda daha aktif ve ayrı ayrı iş alanlarına dönüşeceği kanaatindeyiz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Kerem gülnaz dedi ki:

    Gerçekten harika bir anlatım olmuş