En Ünlü Kadın Mühendisler

28.01.2019
En Ünlü Kadın Mühendisler

En Ünlü Kadın Mühendisler Kimlerdir ?

1800’ler den günümüze bir çok ünlü kadın mühendis tarihte iz bıraktılar ve hala bırakmaya devam ediyorlar. İcatların her biri bugün için kullanılmaktadır. Cam sileceğinden ilk bilgisayar programına kadar, bu mühendis kadınlar sonsuza dek tarihte izlerini bıraktılar.

Tarihte iz bırakan kadın mühendisler kimlerdir ?

Martha Coston

Listemizin ilk sırasında Martha Coston var. İşaret fişeğinin mucididir. İşaret fişeği yıllarca denizde bir sinyal olarak kullanıldı. Martha Coston’un fişekleri ABD deniz kuvvetleri tarafından İç Savaş sırasında, özellikle Kuzey Carolina’daki Fort Fisher savaşında kullanıldı. Hem mucit hem de iş kadını olarak bilinen Coston, sonsuza dek en ünlü kadın mühendislerden biri olarak bilinecek. 12 Aralık 1826’da doğan Martha Coston, 9 Temmuz 1904’de yaşamını yitirmiştir.

Emily Roebling

Emily Warren, Hayatını Brooklyn Köprüsü’nü tamamlamaya adadığı için en ünlü kadın mühendislerden biri. Emily Warren Brooklyn Köprüsü projesinde saha çalışan bir mühendisti. Tarihteki ilk kadın saha mühendisi olarak tanındı. Köprü 1883 itibariyle ile tamamlandı ve ilk geçişi , köprü tamamlanmıştı ve ilk geçişi Emily Warren yaptı. 23 Eylül 1843 doğan
Emily Warren, 28 Şubat 1903’te  New Jersey’de hayatını kaybetti.

Lillian Gilbreth

Lillian Evelyn Moller Gilbreth, Amerikalı bir endüstri mühendisiydi. Kendisi ve kocası, fiziksel engelleri olanlar için rehabilitasyon için cerrahi teknikler ve yöntemler geliştirdiği için, ona “Buluşun Annesi” lakabı takıldı. Lillian, psikoloji alanındaki derecesini endüstri mühendisliği bilgisiyle bütünleştirmiş bir mühendis olarak bilinir.
24 Mayıs 1878’de doğan Lillian Evelyn Moller Gilbreth, 2 Ocak 1972’de hayatını kaybetti.

Sabiha Rıfat Gürayman

Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisidir ve Anıtkabir’in inşaatında 10 yıl boyunca başmühendis olarak görev yapmıştır. Ayrıca Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ilk kadın voleybolcusu olarak tarihe geçmiştir. 1910 yılında doğan Sabiha Rıfat Gürayman, 4 Ocak 2003’de yaşamını yitirmiştir.

Edith Clarke

Edith Clarke, elektrik enerjisi sistemi analizinde uzmanlaşmış ilk kadın elektrik mühendisiydi. En çok, elektrik akım voltajını ve denklemleri çözmek için güç iletim hatlarındaki empedansı kullanan bir grafik hesap makinesi olan Clark hesap makinesini icat etmesiyle bilinir. Ayrıca AC Güç Sistemlerinin Devre Analizini yazdı . Daha sonra Austin’de ki Teksas Üniversitesinde ders verdiği ilk elektrik mühendisliği profesörü oldu.10 Şubat 1883’de doğan Edith Clarke, 29 Ekim 1959’da Maryland’da hayatını kaybetti.

Ada Lovelace

Ada Lovelace; İlk bilgisayar programcısı olarak kabul edilmektedir. 1815’te doğdu. 1842’de Lovelace Notes adında ilk bilgisayar programı olduğu düşünülen bir algoritma oluşturdu. Bu, bilgisayar tarihinde çok büyük bir dönüm noktasıydı. Çünkü; Bilgisayarların basitçe sayıları hesaplamanın ötesine geçmesi için bir yol geliştirmişti. Hem yaratıcı zihninin hem de matematiksel bilgisinin birleşiminin büyük başarısı ile sonuçlandığına inanılır. Ne yazık ki, 1852 yılında 36 yaşında kanserden yaşamını kaybetti.

Stephanie Kwolek

Stephani Kwolek, Sentetik elyaf olan Kevlar‘ı icat etti. DuPont şirketinin Lavoisier Madalyası ile ödüllendirilen ilk ve tek kadın çalışan oldu. Hem ünlü bir mucit hem de bilim adamı olan Kwolek, aslında tıp alanında kariyer yapmak istiyordu. 31 Temmuz 1923’de doğan Sphani Kwolek, 18 Haziran 2014’de ABD’de yaşamını yitirmiştir.

Kevlar Nedir ? Aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Kurşun geçirmez yeleklerin ana maddesidir ve çoğu asker ve kolluk kuvvetlerinin teçhizatında kullanılmıştır. Ayrıca kasklarda, kayaklarda ve kamp malzemelerinde kullanılır.

Mary Anderson

Ön cam silecek lastiğinin mucidi Mary Anderson. Her araba için son derece önemli bir buluş olan silecek, arabanın içinde kontrol edilen ilk pencere temizleme parçası olarak kabul edildi. 17 yıllık patentin sahibiydi. Ancak, icat etme hakkını satmaya çalıştı ve ironik bir şekilde reddedildi. 19 Şubat 1866’da doğan Mary Anderson, 27 Haziran 1953’de ABD’de hayatını kaybetti.

Hedy Lamarr

1930’lu ve 40’lı yıllardaki gümüş ekranın mucidi ve WİFİ teknolojisinin ilk tasarımcısı olarak bilinen ve sinemanın ilk seks sahnelerinden birinde çıplak olan ilk kadın olduğu hatırlanan aktris Hedy Lamarr; Hoş bir yüzden çok daha fazlasına sahip olduğunu kanıtladı…. Hedy, 1940’lı yılların Steve Jobs’u olarak bilinir. Hedy olmasaydı bugün muhtemelen WiFi olmazdı.. Veya başkası bulurdu dersek daha doğru olur. 9 Kasım 1914’de doğan Hedy Lamarr, 19 Ocak 2000’de hayatını kaybetmiştir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.