inşaat sektöründe drone

25.12.2017
inşaat sektöründe drone

İnsansız hava aracı (DRONE) olarak da bilinen Dronelar, inşaat sektöründe farklı nedenlerden dolayı kullanılmaktadır . İletişim, güvenlik ve pazarlamayı geliştiren bir araç olarak dronlar, sahadaki gerçek zamanlı görüntüleri yakalayan bir inşaat projesinde bazı uygulamalarda kullanıldığında birçok avantaj sağlayabilirler. Drone , uzaktan kumanda ile çalışan makinelerdir.

Dronlar İnşaat Projelerinde Nasıl Kullanılabilir

Dronelar, havadan fotoğraflara kıyasla çok daha doğru ve gerçekçi eşi benzeri görülmemiş hava görüntüleri sunabilir. Yalnızca ölçme araçları olarak değil, dronlar artık pazarlama aracı olarak kullanılmaktadır; belirli bir süre boyunca bir projenin gerçek ilerleme durumunu ve koşullarını kaydedebilir, bu görüntüleri potansiyel müşterilere, yatırımcılara veya borç veren kurumlara sunabilirler.

Gözetleme Olarak Kullanılan Dronlar

Bazı diğer cihazlar, belirli bir noktaya ulaşmak için normal olarak ek ekipman gerektiren, erişilemeyen yerlere erişmek için kullanılabilecek olan dronlardan yararlanmaktadırlar. Dronelar, büyük göller veya ırmaklar üzerine inşa edilmiş olan barajları, köprüleri ve diğer yapıları incelemek için kullanılabilir veya üst yapıdaki vinçlerin yerini alabilir.

 Dronelar, şantiyelerdeki demir, beton kadar önemli bir araç haline gelme potansiyeline sahiptir.

Drone Kullanım Yönetmeliği

Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Araçlarıyla ilgili talimatı 22 Şubat 2016 tarihinde yayımlanmıştır. 

İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı (SHT-İHA), insansız hava aracı sistemlerinin ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sağlanması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esasları içermektedir.

Talimat çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı “Kayıt Sistemi”ne kayıt edilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki azami kalkış ağırlığı 25 kg ile 150 kg aralığında olan ikinci gruptaki İHA’lar ile azami kalkış ağırlığı 150 kg ve daha fazla olan İHA’ların Türk hava araçları tesciline kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kapalı alanlarda kullanılan İHA’lar, yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler, devlet insansız hava araçları ve azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan İHA’ları Talimat kapsamı dışındadır.

SHGM’den izin almayı gerektiren operasyonlarda, izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon gerçekleştirilmesi hallerinde ilgili şahıs ve işletmeye 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanacaktır.

Bu Talimatın yayımlanmasından önce faaliyette bulunan İHA sahiplerinin en geç 01 Mayıs 2016 tarihine kadar, ait oldukları kategoriye göre internet tabanlı sistemine veya tescile kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

İnşaat Alanlarında Dronların Etkisi

Dronelar GPS cihazları ile kullanıldığı için, birçok durumda XYZ yönlerini ve görüntü video kayıtlarını tutar. Ayrıca, inşaat aşamasında olumsuz bir etkisi olabilecek güvenlik ihlalleri veya durumlarla ilgili gerçek zamanlı verilere sahip olabilecekleri için, bazı şirketler inşaat alanlarındaki güvenliği artırmak için drone kullanabilir.

İnşaat ekipmanları üreticisi olan Komatsu, inşaat işçilerinin yetersizliğini aşmak için bir program geliştiriyor. Dronelar, çalışma alanını havadan tarayarak 3d modelini oluşturuyor. Komatsu’nun insansız buldozerleri ve ekskavatörleri daha sonra bu modelleri yazılım aracılığı ile hazırlayıp, makinaları çalıştırma ve kazı yapmak için kullanacaktır. Makine, kazı yapmak ve hareket etmek gibi, kazı sahasının değiştiğine ilişkin verileri de toplayacaktır

 

Drone kullanım alanları nelerdir

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.