Membran Nedir

23.02.2019
Membran Nedir

Membran Nedir ?

Binalarda ve yapılarda su yalıtımı genellikle banyo, mutfak, balkon, teras, çatı, su depoları ve yüzme havuzları vb. İçin gereklidir. Bunların tamamı için kullanılan en yaygın yöntem membran yöntemidir.

Binalarda Su Yalıtım Yöntemlerinin Çeşitleri

Aşağıdaki su yalıtım yöntemlerinin tamamı inşaat sektöründe yaygın şekilde kullanılır

  1. Çimentolu Su Yalıtımı
  2. Bitüm Su Yalıtım Yöntemi
  3. Kauçuk Yöntemi
  4. Bitüm Membran Yöntemi

Konumuz membran olduğu içinde diğer detaylara girmeyeceğiz. Genel olarak kullanılan 3 farklı yöntem vardır. Bir tanesi, Sıvı Su Yalıtım Membran Yöntemi diğeri ise bitüm ham maddeli membran su yalıtım yöntemi

Sıvı Su Yalıtım Yöntemi

Sıvı membran, genellikle bir astar kat ve sprey, rulo yada mala ile uygulanan genellikle iki kat yapılan ince bir kaplamadır. Çimentolu su yalıtım tiplerine göre daha fazla esneklik sunar.

Likit Membran Yöntemi

Bitümlü kaplama ayrıca asfalt kaplama olarak da adlandırılır. Bitümlü kaplamaların en yaygın uygulamaları, şapın altında kalan alanları içerir. Özellikle beton temeller gibi yüzeylerde mükemmel bir koruyucu kaplama ve su yalıtım maddesidir.

Bitümlü kaplama, bitüm esaslı malzemelerden yapılmıştır ve güneş ışığına maruz kalması için uygun değildir. Poliüretan veya akrilik bazlı polimerler gibi daha esnek bir malzeme ile modifiye edilmediği sürece, güneş ışığına uzun süre maruz kaldığında erir ve kırılgan hale gelir. Bitmiş ürünlerin esnekliği her zaman bitüme eklenen polimerin katı içeriğine bağlıdır.

Bitümlü Membran Su Yalıtım Yöntemi

Bitümlü membran su yalıtımı sistemi, kanıtlanmış performansları nedeniyle her alanda kullanılan popüler bir yöntemdir. Bitümlü su yalıtım membranı yapışkan özelliğe sahiptir. Uygulama şekli ateş ile eritme yöntemi ile yapılır.

Bu membran tipi genelde temel altlarına uygulanır. Temeller bohçalama yöntemi ile membrana sarılır. Membran uygulamasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktör. Uygulama esnasında ve sonrasında membranın kesinlikle delinmemesidir. Membran uygulamasının en büyük avantajlarından bir tanesi yapının yıllar sonra rutubet almasını ve betonun çürümesini engellemesidir. Çünkü membran temelden gelecek olan suyu engelleyecektir ve yapının kuru kalmasını sağlayacaktır.

Bitüm Madde Çeşitleri

Doğal Asfaltlar : Göl asfaltları, kum asfaltları, kaya asfaltları.


Petrol Asfaltlar : Asfalt bazlı, parafin bazlı, asfalt parafin bazlı.

Öncelikle bitüm malzeme nedir tıklayınız. Bitüm malzeme Asfaltın kimyasal yapısı % 75-80 C (Karbon), % 7-12 H (Hidrojen), % 0-1 N (Azot), % 1-7 S (Kükürt) ve % 0,-5 O ( Oksijen) şeklindedir. Karbon ve hidrojen oranı yüksek olan asfaltlar kaliteli asfalt sınıfına girer. C/H Oranı 0,8 den büyük ise asfaltin, 0,4 – 0,8 arasında ise rezin, 0,4 ten küçük olması durumunda ise yağlar meydana gelir. Katran ise kömür artıklarından damıtma ile elde edilen bir yan üründür.

Bir su yalıtım malzemesi olarak katran kimyasal etkilerin bulunduğu ortamlarda asfalta göre daha üstün bir dayanım göstermektedir. Ancak sıcaklığa karşı dayanıksız olması nedeniyle yapı sektöründe asfalt kadar kullanım alanı bulamamaktadır.

Membran Çeşitleri ve Fiyatı

Membran, izopak, ode vb. markalar satılmaktadır. Ürün ham maddesi aynı olduğu için genelde kalite farkı çok değişmemektedir. Fiyat aralıkları 110 lira ile 140 lira arası değişir. Eni 1 metre boyu 10 metre olarak rulo şeklinde satılır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.