Yüzme Havuzlarında Su Yalıtımı Nasıl Olmalıdır

07.12.2018
Yüzme Havuzlarında Su Yalıtımı Nasıl Olmalıdır

Yüzme Havuzlarında Su Yalıtımı Nasıl Olmalıdır

Havuz izolasyonu ; Gerek yüzme havuzu olsun gerek atık su toplama havuzların da olsun su kaçaklarının önlenmesi gereklidir. Buna su kaçaklarının ve sızıntıların engellenmesi için yapılan uygulama Havuz İzolasyonu denir.

Kimyasal atıkların toplandığı havuzlar, yüzme havuzları veya süs havuzları izolasyonu yapılmadır. Eğer izolasyon yapılmaz ise endüstiryel kimyasal atıkları toplayan havuzların yapısı hemen bozulur. Atık Havuzlarında kimyasal malzemeler toplanır.  Bu kimyasal malzeme yapının içine nüfuz ederek bozulmasına sebep olur. Bunun için mutlaka spesifik teknikler gerektiren izolasyonu yapılması şarttır.

Yüzme havuzlarının su kaçakları derinleşebilir. Yapının fiziksel olarak parçalanmasına kadar varan sonuçlara gebedir. yüzme havuzlarındaki suyun ağırlığın oluşturduğu basınca çatlakları büyütüp başa bela olabilir.

Süs havuzlarının izolasyonu diğer durumlar kadar önemli olmasa da yapılmazsa istenmeyen sızıntılar tamiratları gerektirir.

Havuz İzolasyonu Nasıl yapılır?

Her tür havuzun kendine özgü sorunları vardır. Bu sorunlar için de farklı çözümler geliştirilmiştir.

Kimyasal Havuz İzolasyonu Nasıl Yapılır ?

Bu tür havuzlar içerisinde kimyasal atıklar bulundururlar. Bu atıklar yapıların içine nüfuz ederek korozyon ve oksitlenmelere çok hızla neden olurlar. Bu durumu durmak için öncelikle yapının izolasyonu yapılırken özel bir kaç yöntem kullanılır.

İlk önce zemin hazırlığı yapılır temizlenir. varsa çatlaklar kırılarak basınçlı hava ile tozdan arındırılır. Daha sonra kristalizayon sıvıları fırça ile uygulanır. bu sıvılar uygulanacak olan izolasyonun adelansını artırırken kimyasal etiklerden korur. Bu sıvıların üzerine süper elastik özelliği olan kristalize su yalıtım harçları uygulanır.

Bu uygulamanın ardından tekrar kristalize sıvılar uygulanarak yapılan izolasyon kimyasal etkilerin aşındırmalarına maruz kalmaktan korunur.

Yüzme Havuzu İzolasyonu Nasıl Yapılır

Yüzme havuzlarının izolasyonu hazırlık aşamasıyla başlar. Öncelikle Segregasyonlar varsa tamir edilir. İç köşeler pahlanarak ovalleşmesi sağlanır. Gerekiyorsa sızdırmazlık bantlatıyla takviye edilir.

Yüzme havuzları perde betondan imal edildiklerinden tayrot boşlukları vardır. bu boşluklar bir matkap ile içleri boşaltılır. Bu boşluklara şok prizlenici malzeme ile dolgu yapılır.

Aydınlatma armatürleri ve su çıkışları epoksi esaslı yalıtımla dikkatlice yapılır.

Yüzme Havuzlarında kristalize su yalıtım harçları kullanılır. Tek bileşenli yada çift bileşenli olarak kullanabilecek bu harçlar fırça ile uygulanabilir.

Süs Havuzu İzolasyonu Nasıl Yapılır ?

Süs havuzlarının izolasyonu tabi ki diğer havuzlar kadar zor değildir içlerinde çok su bulundurmazlar. genede sürekli su ile dolu olduklarında varsa çatlaklar hızla büyür. Bir süre sonra bu çatlaklar  parçalanmalara neden olur.  Tamir mecburi hale gelir.

Süs havuzlarının izolasyonuna başlamadan önce önce hazırlık yapılır. Bu hazırlık tozlardan arındırılma ve tamir edilmesidir. Hazırlık tamamlandıktan sonra izolasyon uygulanır.

İsteğe bağlı olarak kristalize ürünler tercih edilebileceği gibi bitüm esaslı yapı malzemeleri de kullanılabilir.

Bu alanlarda kullanılacak İzolasyon diğer yerlerdeki kadar pahalı değildir. Düzgün bir uygulama ile bu havuzların hiç bir sorun yaşatmadan yıllarca kullanılması mümkündür.

Yalıtımda Nelere Dikkat Edilme ?

İlk önce Havuzun ne için kullanılacağı iyi bilinmelidir. Sadece su deposu yada içme suyu deposu olarak kullanılacak su depolarında farklı ürünler kullanılır.

Eğer insanların içme suyu olarak kullanılacağı bir havuz izolasyonu yapılıyorsa mutlaka sağlığa zararsız olduğu belgelenmiş ürünler kullanılmalıdır.

İzolasyon yapılmadan evvelki hazırlık aşaması iyi yapılmazsa adelansı düşüreceğinden çok dikkatli yapılması zorunludur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.