Segregasyon Nedir ? Sebepleri nelerdir ?

04.02.2017
Segregasyon Nedir ? Sebepleri nelerdir ?

Segregasyon Nedir ?

Segregasyon;  kelime anlamıyla ayrışma anlamına gelir. İnşaat teknolojilerinde betonun homojen bir karışım şeklinde kalıbın içerisine dağılmamasına Segregasyon denir.

Betonarme yapılarda sevilmeyen imalat tiplerinin başında gelir. Düzeltilmesi gerekir düzeltilemiyor ise betonun kırılıp yeniden yapılması dahi düşünülür. Hiç istenmeyen bir imalat sorunu olan bu durumları düzelmek için birkaç seçeneğimizde vardır yazının devamında tamiri ile ilgili gerekli bilgiyi bulabilirsiniz.

Segregasyon Sebepleri Nelerdir?

Vibratör ile ya yetersiz titreşim vermek yada fazla titreşim vermek. İkiside sakıncalıdır. Çok uygulanan vibrasyon ağır agregalar aşağı çökmesine sebep olur. Hafif agrega yukarı çıkar. Bunun neticesinde betonun homojenliği bozulur.

Demir donatının çok sık olması durumunda betonun akışkanlığı tam olarak yayılmasına engel olabilir buda segregasayona neden olan bir diğer durumdur. Demir donatı ve kalıp arasında boşluk oluşturma ve buralara betonun girmesi için bırakılan paspayının bırakılmamış olmadı bir diğer sebeptir. Genel olarak betonun akışkanlığından, demir donatının sıklığına ve vibrasyon verilmemesinden özensiz işçiliğe kadar bir çok sebepten meydana genel segregasyonun oluşması istenmez.

Segregasyona uğramış beton bütünsel yapısını kaybeder basınç ve çekme dayanımı düşer en nihayetinden binamızın sağlamlığını azalır.

Segregasyon olmaması için neler yapılır?

Kalıp oluşturulurken segregasyonların oluşmaması için kalıp yağlanmalı ve boşluksuz olarak sabitlenmelidir.

Vibrasyon verilirken özenli olunmalıdır gelişi güzel yapılmamalıdır. Vibratörün ulaşamadığı bazı kalıp bölgelerine dış vibratörler ile titreşim vererek betonun iyice yerleşmesi sağlanmalıdır.

Çok vibrasyon verilmesi ise iri daneli agreganın çöküp, hafif daneli agreganın yüksekte kalmasına neden olacağından fazlada vibrasyon verilmemelidir. Beton çok yüksekten dökülmemelidir. Paspayı bırakılmalı ve gerekli ürünler ile dengelenmelidir. Demir donatı çok sık ise beton akışkanlığını artırmak için beton katkıları katılarak akışkanlık artırılmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.