SİHA Nedir

04.02.2019
SİHA Nedir

SİHA Nedir ?

Drone; Kısaca İnsansız hava aracı demektir. Biz buna kısaca İHA diyoruz. İHA’lar, (UAV) veya insansız uçak sistemleri (UAS) olarak bilinir. Temel mantık da bir İHA, yerleşik sensörler ve GPS ile birlikte çalışan gömülü sistemlerindeki yazılım kontrollü uçuş planları ile uzaktan kontrol edilebilecek veya otonom olarak uçabilecek uçan bir robottur. İHA’lar daha öncelerde arama kurtarma, gözetleme, trafik izleme, hava durumu izleme ve yangınla mücadele bunun yanı sıra kişisel hobi, fotoğrafçılık ile videografi, tarım ve hatta teslimat hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede sivil alanda kullanılıyordu. Askeri alanlarda da kullanılıyordu. Ancak günümüzde 2000’ler den sonra kullanıldığı gibi değil.

Artık Günümüzde İHA’lar SİHA’lara Dönüştü. SİHA Nedir ?

SİHA (Silahlı insansız hava aracı); Dünya en etkili SİHA’lar ile 2003 Afganistan savaşında tanıştı. 2000 yılı yapımı ABD üretimi insansız hava aracı Predator, hellfire füzeleri ile Afganistan’a büyük taarruz gerçekleştirmişlerdi. Devam eden yıllarda İngiltere, Fransa, İsrail milyarlarca dolarlık yatırımlar ile silahlı insansız hava araçlarında gelişmeye ve üretmeye başladılar. Hatta malum, İsrail insansız hava aracı Heron meselesinde de bir sıkıntı yaşamıştık. Devam eden süreçte Türkiye üretmiş olduğu ANKA ile geleceğin teknolojisine büyük bir adım atmıştı. Ardından üretmiş olduğu silahlı insansız hava aracı TB2 modeli ile bu alanda kendini fazlasıyla ispatlamıştı. Kanat açıklığı 12 metre, uzunluğu 6 metre ve 55 kilo faydalı yük kapasitesi ile zeytin dalı harekatında 4 bin saat görev aldı.

Bugün dünya’da en gelişmiş SİHA‘ların Türk şirketi Baykar tarafından yapıldığı biliyoruz. Son üretilen uçan baluk (akıncı taarruzi) ise SİHA teknolojisinin artık gelişmiş bir konvansiyonel silahlara dönüştüğünü göstermektedir. Bu büyük başarı Türkiye’nin silah sanayisinde ciddi anlamda geliştiğini göstermektedir.

SİHA Uçan Baluk AKINCI taarruzi

2019 yılında gökyüzü ile buluşması beklenen uçan baluk akıncının özellikleri dünyanın takibinde…

Akıncı Taarruzi İHA projesi. Akıncı İHA Projesi kapsamında 5 ton ağırlığında, 900 kg faydalı yük, 450 kg dahili faydalı yük taşıyabilecek bir İHA hayata geçiriliyor. Tamamen yerli imkanlarla üretilecek olan Akıncı, daha etkili füze ve akıllı bombaları üzerinde taşıyabilecek.

40.000 feet irtifaya kadar çıkabilen Taarruzi Akıncı sistemi, 24 saat havada kalabiliyor ve faydalı yük taşıma kapasitesi 1.350 kilograma kadar ulaşıyor. Bu özellikleriyle savaş uçaklarımızın yaptığı bir kısım görevleri icra edebiliyor. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapabilecek.

Akıncı’nın taşıdığı elektronik sistemler milli olarak geliştirilen ve geliştirilecek sistemler olacak.  Akıncı, bu sistemleri bir arada taşıyabilen, havadan taarruz gücüne sahip ve hızlı şekilde hedefe angaje olabilen bir sistem. Adeta savaş uçaklarımızın yükünü azaltacak, onların görevlerini, havadan bombardımanı da icra edebilecek. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatabileceğimiz Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecek. Akıncı, kendi sınıfında 3 sene içinde dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelecek.

Farklı yerli mühimmatlarla görev yapabilecek

Baykar tarafından geliştirilen Akıncı, savunma sanayisinde elektronik sistemler, radarlar, akıllı mühimmatlar, türbin motorları gibi bir dizi alanda faaliyet gösteren yerli şirketlerin en ileri ürün ve kabiliyetlerini bünyesinde barındıracak.

Platform, 4,5 ton kalkış ağırlığına, 20 metre kanat açıklığına sahip olacak. Çift türbin motorlu tahrikle görev yapacak Akıncı, 900 kilogram harici, 450 kilogram dahili faydalı yük taşıyabilecek. Platform, milli uydular üzerinden kontrol edilebilecek.

AKINCI Taarruzi Teknik Özellikleri:

  • Havada Kalış:24 Saat
  • İrtifa: 40.000 Feet
  • Faydalı Yük: 1.350 Kg (900 kg Harici – 450 kg Dahili)
  • Kalkış Ağırlığı: 4.5 Ton
  • Kanat Açıklığı: 20 mt
  • Motor: 2×900 Hp Turboprop
  • Veri Ağı: LOS\SATCOM
  • Radar: Milli AESA (Hava/SAR)
  • Elektronik Harp: Elektronik Destek Podu
  • Silahlar: MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Hassas Güdüm Kiti (HGK), Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Teber-82, Gökdoğan Füzesi, Bozdoğan Füzesi, SOM-A,

AKINCI SİHA Yetenekleri

  • Elektronik Harp
  • SAR Keşif
  • Sinyal İstihbaratı
  • EO\IR Keşif
  • Geniş Alan Gözetleme

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.