Vekaletname geçerlilik süresi nedir
Vekaletname, bir kimsenin başka bir kimseyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiğine ait yazılı bir belge olarak ifade ediliyor. Vekaletname genel veya sınırlı yetkili olabiliyor. Borçlar kanununa göre vekaletname iki taraflı bir sözleşme oluyor.
Borçlar Kanununun 386. cı maddesi vekaleti “ vekalet bir sözleşmedir ki onunla vekil, sözleşme uyarınca kendisine yükletilen işin yerine getirilmesini borçlanır.” Şeklinde tanımlanıyor.
Vekil, vekalet verenin verdiği talimata uymakla yükümlü oluyor Vekil yetkisi dışına çıkarak işi başkasına gördürdüğünde, onun fiilinden kendisi yapmış gibi sorumlu tutuluyor.Peki tapu vekaletname geçerlilik süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Aynı kanunun 396.maddesi gereğince vekalette herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Vekaletnameyi düzenleyen taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul ediliyor. Buna karşın Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul ediyor
Tapu vekalet süresi örneği..
Vekile verilen vekaletnamede sürenin de belirtilmesi gerekiyor. Olumsuz durumlarla karşılaşmamak için, tapu işlemleri konusunda verilecek vekaletin, “işlem yapılacak il-ilçe”, “süre” ve “..şartlı” olarak verilmesi gerekiyor.
Tapu işlemleri vekaletnamesi:
“İstanbul ili, Güngören 2 nolu tapu sicil müdürlüğünde adıma kayıtlı ……. ada, ……. parselde kayıtlı bulunan taşınmazımın, 22.09.2013-25.09.2013 tarihleri arasında, ……. isimli şahısa, …… TL bedel karşılığında ve bu bedelin Güngören Ziraat bankasındaki …….. nolu hesabıma yatırılması şartı ile satışı konusunda ………. ………… ‘ yı yetkilendirdim. ”