Yapı Malzemeleri Nelerdir

Yapı Malzemeleri Nelerdir ?
İnşaat işleri için birçok farklı inşaat malzemesi türü kullanılmıştır. Doğal olarak oluşabilecek kum, tahta, kil, kayalar, dallar ve yapraklar gibi doğal malzemeler binaların yapımında kullanılmıştır.
Birçok malzeme doğal olarak meydana gelir. Ancak çoğu insan yapımı ürünlerdir. Aşağıdaki inşaat sektöründe kullanılan yapı malzemelerinin bazıları listelenmiştir.
Yapı Malzemeleri
Agregalar
İnşaat mühendisliğinde agreganın iki ana kullanımı vardır. Temel bir malzeme olarak ve Portland çimentosu ve asfalt betonunda bir bileşen olarak temeller ve kaldırımlar için agregalar betondaki ana bileşenlerden biridir. Betondaki agregalar hacminin % 70-75’ini karşılayabilir.

İki çeşit agrega şunlardır:
- İnce (4.75 mm’nin altında)
- Kaba (4.75 mm’nin üstünde).
Çeşitleri tamamen büyüklüğüne bağlıdır. Ancak her ikisi de betonun sertliğine veya ağırlığına katkıda bulunur. Somut performansta, kimyasal, termal ve fiziksel özellikler de etkilenebilir.
Tuğla
Tuğlalar bina inşaatlarında önemli ve daha ucuz malzemelerden biridir. Tuğla kullanımı ucuzluğundan dolayı popülerdir ve yerel bölgelerde kolayca bulunur. Dayanıklılık gücü güvenilirliği nedeniyle popülerdir ve sıcağa ve sese karşı yalıtım özellikleri sağlar. Bitmiş tuğlan ürünü, tamamen işçilik becerilerine ve ayrıca tuğla yapımlarında kullandıkları kil tipine bağlıdır. Bu alanda mevcut olan killere bağlı olarak, tuğlalar ayrı bir konuda tartıştığımız birçok farklı tip ve sınıfa ayrılır.

Çimento
Belki de bilinen en eski çimento oluşumu on iki milyon yıl öncesindedir. Doğal nedenlerden dolayı yanmış bir kireç taşı yatağına bitişik yerleşmiş bir yağın oluşmasından sonra bir çimento birikintisi oluşmuştur. Bu antik yataklar 1960’larda ve 1970’lerde bulunmuştur.
Sahada en yaygın kullanılan çimento sıradan Portland çimentosudur. Yapımında kullanılan, sertleşen ve birbirine yapışacak diğer malzemelere yapışan bir maddedir. Çimento nadiren tek başına kullanılır, daha çok kum ve çakıl (agrega) ile birbirine bağlanır.
Beton
Beton, agrega (kompozit) kombinasyonundan ve çimento gibi bir bağlayıcıdan yapılan kompozit bir yapı malzemesidir. En yaygın beton şekli, mineral agrega (genellikle çakıl ve kum), portland çimentosu karışımı ile oluşan betondur.
Boyalar
Distemper, Emaye, vernik, beyaz yıkama ve Balmumu cilaları vb. Kullanılan farklı boyalar. Duvar işlenmesinde kullanılır. Ayrıca yapıyı daha güvenli ve uzun ömürlü kılar.
Madenler
Metal Dünya kabuğunun% 25’ini oluşturur ve modern yaşamın birçok alanında bulunur. Metaller çok önemlidir ve aynı zamanda tüm mühendislik ürünlerinin ve projelerin omurgasını oluşturur. Doğada oksitler, karbonatlar, fosfatlar ve sülfat gibi bileşikler olarak bulunan metal. Bu bileşikler cevherlerdir ve metali elde etmek için saflaştırılabilirler.
Kereste
Yapılarda kirişler, çıtalar ve kalaslar gibi çeşitli ahşap türleri kullanılır. Ahşap, çok yönlü bir yapı malzemesidir. Odun ürünleri, kullanılan odun stoğuna, yapıştırıcının kalitesine ve üretim sürecine bağlıdır.
Taş (mermer, granit)
Taş ocaklarından elde edilir. Doğal bir malzemedir ve temeller, İstinat duvarları, Linteller, çatılar, döşemeler, köprüler, barajlar vb. Gibi farklı bileşenlerin yapımında kullanılabilir.
Çelik
Çelik demir cevheri alaşımıdır. Karbon içeriği % 2, % 1 manganez, az miktarda silikon, fosfor, kükürt ve oksijenden azdır. Çelik, dünyanın en önemli mühendislik ve yapı malzemesidir. Hayatımızın her alanında kullanılır. Otomobillerde ve inşaat ürünlerinde, buz dolaplarında ve çamaşır makinelerinde vb. ağır ve hafif sanayi alanlarının tamamında kullanılır.
Fayans
Fayanslar arasında Terrazzo (mozaik) Fayans, Mermer Fayans, Granit Fayans, Parke Taşı / Tüf taşı, Beton Zemin, Terrazzo (mozaik) Zemin Kaplama, Terrazzo (mozaik) Zemin Fayansları Parke taşı bulunmaktadır.
Seramik Karo, Sırlı Karo, Sırsız Karo, Vitrifiye, Porselen Karo, Mozaik Karo, Beton Döşeme / Fayans, Bölünmüş Karo (Bölünmüş Desen), Ekstre Fayans, Pres Karo, Taş Fayans, Döküm Fayans gibi farklı karolar da var.
Katran ve bitümler
Bitüm asfaltı bir arada tutan sıvı bağlayıcıdır. Çok viskoz ve yapışkan siyah bir malzemedir. Bitüm, doğal ve petrol damıtılmasından elde edilen yapışkan siyah hidro karbon karışımıdır.
Su geçirmez ve yapışkan özelliktedir. Damıtma yoluyla bitüm üretimi, benzin ve dizel gibi daha hafif ham petrol bileşenlerini arıtarak ortaya çıkarılır. Bitüm doğada da oluşabilir: Tarihsel organizmaların çürümesi ve sıcağa ve basınca maruz kaldığı antik göllerin dibinde doğal olarak oluşan bitüm birikintileri oluşur.