Biyolojik Arıtma Tesisi Nedir

Biyolojik Arıtma Tesisi Nedir ?
Biyolojik arıtma tesisi; Biyolojik atık su arıtımı dünya çapında kullanılan kabul görmüş bir uygulamadır. Bu işlem doğal olarak oluşan bakterilerin, endüstriyel atık sularının tekrar kullanmak üzere arıtmak için tasarlanmış bir atık su arıtma yöntemidir. Bu arıtma prosesinin amacı, atık suyun neden olduğu zararlı etkiden çevreyi koruyarak güvenli su salınımı sağlamaktır.
Endüstriyel atıklar, sanayilere bağlı olarak çeşitli bakteriler içermektedir. Bazı atık sular yağ ve gres içerir. Bazıları ise toksik maddeler içerir.. Yiyecek ve içecek fabrikalarından çıkan ise parçalanabilir organik atıklar içerir. Bunların arıtılması ve çevre güvenliğinin sağlanması için, biyolojik arıtma teknolojisi gereklidir.
Biyolojik Arıtma Tesisi Nasıl Çalışır ?

1. Ön Arıtma Sistemi
Tarama: Bu, atık su arıtma tesislerindeki ilk ünitedir. Arıtma sistemine dahil olmayacak atıkları ayırır. Katı maddeleri sudan çıkarmak için yer çekimi mantığı kullanan fiziksel bir su arıtma işlemidir. Kum haznesine giren atık su, çakıl, metal parçalar ve kum gibi yoğun inorganik katı maddeleri ayırır. Pompaların zarar görmesini ve arıtmada çıkacak zorlukları önler.
2- Biyolojik Reaktör ( Havalandırma ve Çöktürme Havuzu )
Havalandırma ve Çökeltme tankında atık su içerisine bir Blower yardımıyla hava verilmektedir. Blower vasıtası ile verilen hava havuz tabanına döşenen difizörler yardımı ile tüm havuza eşit şekilde dağılır.Böylece atık su içerisindeki mikroorganizmalar gelişerek tüm organik madde ve kirletici unsurları yok ederler. Bu işlem sonunda atık su içindeki organik maddeler biyolojik olarak ayrıştırılır.
Havalandırma periyodunun sonunda aynı havuz, atık suyun dinlendirilmesi ve atık su içerisindeki tüm askıda katı maddelerin tabanda çökeltilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Havalandırma sırasında oluşan bakteriler bu esnada havuzun tabanına doğru çökerler,arıtılan duru su ise tank tabanından bir miktar yukarıda birikir ve deşarj pompası yardımıyla alıcı ortama deşarj edilir.
3- Dezenfeksiyon
Biyolojik Reaktörde arıtılan suyun içerisinde kalan mikroorganizmaların çevreye zarar vermemesi amacıyla dezenfektesi gerekmektedir.Arıtılmış olan suya klor dozlanmak suretiyle kalan mikroorganizmalar da dezenfekte edilmiş olur. Klor pompası deşarj pompası ile otomatik olarak çalışacaktır.
4- Çamur Kurutma Yatağı
Biyolojik arıtma ünitesinde oluşan bakterilerin zaman zaman Biyolojik reaktörden uzaklaştırmaları gerekmektedir. Bu süre bakterilerin oluşma hızına göre 2-3 ay gibidir. Oluşan fazla aktif çamur arıtmanın Çamur Kurutma Yatağı bölümüne alınır. Çamur kurutma yatağında suyu süzülen çamur kum-çakıl yatağının üzerinde kalarak kurumaya bırakılır.Bu çamurun bol miktarda azot ve fosfor içerdiği için gübre olarak kullanılabilme özelliği de vardır.
5- Dezenfeksiyon
Nihai sonuç; Su arıtılmış su olarak tahliye edildiği yerden ozon veya klor kullanılarak dezenfekte edilir.
Biyolojik Arıtma Tesisinin Önemi !
- Sanayi atık sularının temizlenmesi ve daha fazla kullanım için geri dönüşümün sağlanması
- Sanayilerde su kullanımının azaltılması
- Doğal çevrenin kirlenmeye karşı korunması
- Devlet tarafından belirlenen kirletici madde emisyon standartlarının sağlanması
- Su israfının azalması
Organik maddeleri parçalıyor yazmışsınız ağır metal gibi inorganik maddeler denize karışıyor