Gotik Mimari Nedir

26.10.2019
Gotik Mimari Nedir

Gotik mimarisi; Yüksekliğe değer veren, karmaşık ve zarif bir estetik sergileyen Avrupa mimarisidir. Avrupa’nın 12. yüzyıl ortalarından 16. yüzyıla kadar süren mimari tarzı, özellikle üst üste bindirilmiş oymalarla parçalanmış duvarların geniş olduğu mağara görünümlü alanları ile karakterize edilen bir yapı tarzıdır.

Estetik olarak süslü ve kavramsal olarak üstün olan Gotik tarz, dünyanın en belirgin mimari hareketlerinden biri haline geldi  . Orta Çağ’da ortaya çıkmasına rağmen, türünün bir örneği, Avrupa’nın en güzel binalarından bazılarında açıkça görüldüğü gibi, günümüzde büyülemeye devam ediyor. Gotik yaklaşım yeni bir mimarlık biçimi gibi görünmekle birlikte, imza stili farklı etkilerle şekillenmiştir.

Gotik Mimarisinin Özellikleri Nelerdir ?

Gotik Mimari Genelde Dikey Yapıdadır

Gotik mimaride her şey dikeyliği vurgulamaktadır. Uzun, kıvrımlı kolonlar ve uzun kemerler, gözlerinizi yükselen tonozlara doğru çeker. Bu gotik mimarisinin en baskın özelliğidir.

Gotik Mimari Sanatsal ve Zariftir.

Gotik tarzı kiliselerde vitrayların (süslü pencere) geniş ve bolca yer aldığı pencereler vardır. Vitray tonlarca ışığa izin vermez, ancak kiliseyi parlak renklerle doldurur. Bu da sanatsal bakımdan oldukça çekicidir.

Gotik Mimari Keskin Detaylara Sahiptir.

Gotik mimari tasarım olarak sivri ve keskin hatlara sahiptir. Bu tasarım gotik mimariye son derece estetik bir görünüm sağlıyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.