Mimari Proje Nasıl Okunur

09.12.2019
Mimari Proje Nasıl Okunur

Mimarlar, görünüm (estetik), güvenlik ve erişilebilirlik, müşteri için işlevsellik, maliyet, yapı malzemeleri ve çevreyi tahrip etmeyen süreçleri dikkate alarak mekanları (yapılar ve şehirler) tasarlar ve planlarlar.

Mimarlar mimari projeyi çizmeden önce diğer mühendislikler ile fikir alış verişinde bulunur. Örneğin inşaat mühendisi ile statik projesini, makine mühendisi ile mekanik projeyi, elektrik mühendisi ile elektrik projesini planlarlar. Bu çalışma sonucunda bir mimari proje hazırlanır.

Mimari Proje Nasıl Okunur ?

Mimari projelerin tamamı bu hususlar dikkate alınarak yapılır. En azından yapıldığını umuyoruz. Mimari projelerin çizim teknikleri, formatları, her mimara göre farklılık gösterse de, mimari proje dili tekdir.

Mimari projeye başlamadan önce kot kesit çalışması ve kesinleşmiş parsel sınırlarına göre vaziyet planı hazırlanır. Ardından hazırlanan aks çizgilerinin üzerinde kat planları oluşturulur.

Mimari kriterleri inceleyecek olursak, mimari projeyi okumak için 3 boyutlu düşünmek şarttır. Örneğin; Aşağıdaki ekte, parsel sınırları, bodrum sınırları ve zemin kat (sarı) çakıştırılmış şekilde vaziyet planı olarak hazırlanmıştır. Bunun yanında 0.00 kotu için yol kotları ve parsel kotları belirtilmiştir. Her vaziyet planında parselin zemin oturumuna olan mesafeleri yazar. Bu aynı zamanda zeminde kaç metre karelik bir bina yapacağınızı da göstermiş olur.

0.00 veya Subasman Kotu Nedir ? Ayrıca Okuyunuz !

Mimari Proje Zemin Kat Planı Nasıl Okunur ?

Yukarıdaki örnek vaziyet planında görüldüğü gibi zemine önce tatbik edilecek plan bodrum kat planıdır. Çünkü 3. resimdeki kesitte görüldüğü gibi proje 2 bodrumlu bir yapıdan oluşuyor. Aşağıdaki zemin kat planı üzerinden gidersek. Kuş bakışı görünüşü olarak aks aralıkları ile kolon ve perde mesafelerini çok rahat anlayabiliriz. Günümüz inşaat sektöründe haritacıların da yapım sürecinde olması, aslında imalatı oldukça kolaylaştırıyor. Neden ? Kalfanın sahada bu planı zemine tatbik edebilmesi için en 4 köşenin total station (ölçüm cihazı) tarafından verilmesi gereklidir. Bu sayede kalfa, 4 nokta üzerinden aksların yardımı ile binanın tüm perde ve kolonlarını rahatlıkla çıkarabilir. Bu sadece mimari proje üzerindeki kolon ve perdeleri 2 boyutlu zemine tatbik etmek içindir.

Kolon, perde yükseklikleri ve genişlikleri, kiriş boyları ve genişlikleri statik projeden incelenir. Aslında statik projede mimari proje kadar anlaşılması kolaydır. Mimari projedeki gibi statik projede de kat planları vardır. Aynı şekilde aks çizgileri, kolon, perde, kiriş boyları ve genişlikleri yazılıdır. Donatı işine girmeyelim. Statik proje nedir ? Ayrıca okuyunuz !

Mimari Projede Kesit Nasıl Okunur ?

Bir binanın / yapının pencere kapı boy ve genişlikleri kat planlarında vardır. Ancak genelde kesitlerden bakılır veya kesitlerde kontrol edilir. Çünkü dış görünüşlü kesitler yapıyı 3 boyutlu düşünebilmemiz için çok önemlidir. Aynı şekilde pencere boyları ve genişlikleri kesitlerde mevcuttur.

Sonuç olarak; Her mimari proje ayrı bir tecrübedir. Bu verdiğimiz örnek küçük bir yapıdır ve anlaşılması kolaydır. Daha büyük hastane, avm, liman vb. yapılar daha büyük tecrübeler gerektirir. Her mühendislik dalının ayrıca yorumlaması gerektiren projelerdir. Yine belirtelim. Mimari projelerde 3 boyutlu düşünemiyorsanız projeyi okuyabilmeniz imkansızdır.

Güncelleme : 09.12.2019

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.